Nieuws/Binnenland
1282567
Binnenland

’Meer dan voldoende voor politie-onderzoek’

Veel meldingen van haatflyers

De Amsterdamse politie heeft meer dan honderd meldingen ontvangen van bewoners die boos zijn over de homofobe flyers die Amsterdam-West en Nieuw-West huis-aan-huis werden verspreid. In de flyers werd gewaarschuwd voor homoseksualiteit. De politie heeft inmiddels een aantal aangiften opgenomen.

„Dat is meer dan voldoende om het onderzoek gestalte te geven”, communiceert de politie in een persbericht.

De politie roept mensen op die meer weten over degene die de flyers in de brievenbussen heeft gedaan en degene die verantwoordelijk is voor de inhoud, die informatie te delen.

De flyer is waarschijnlijk afkomstig van aanhangers van de omstreden Turkse publicist Harun Yahya, alias Adnan Oktar, die fel tegen homoseksualiteit is gekant. Op de flyer worden moslims, christenen en joden opgeroepen zich te verenigen tegen homoseksualiteit. Zij zouden homofilie sterk afkeuren, aldus de flyer, die verder vol staat met twijfelachtige beweringen. Het percentage homo’s dat zelfmoord pleegt zou bijvoorbeeld op 200 procent liggen.

Tegenflyer

De ontvangers van de pamfletten krijgen vanmiddag wederom een flyer in de brievenbus. Daarop staat dezelfde afbeelding - van twee mannen met een kind - als op de homofobe flyers die afgelopen weekend in de hoofdstad werden verspreid. „Haat bestrijd je met liefde!” is de begeleidende tekst.

De flyers zijn afkomstig van de Jonge Socialisten van de PvdA (JS). „Als antwoord op de haatfolders”, zegt voorzitter Lieke Kuiper. „We verspreiden ze in hetzelfde gebied als de homofobe flyers werden rondgebracht”, zegt voorzitter Lieke Kuiper. „We vinden het belangrijk om te laten weten dat iedereen erbij hoort.”