Nieuws/Buitenland
1282580
Buitenland

Verdrag met Canada doorgeschoven naar top

LUXEMBURG - Het handelsverdrag tussen de EU en Canada kan op zijn vroegst vrijdag op een EU-top van regeringsleiders in Brussel groen licht krijgen. De Europese handelsministers hadden het dinsdag in Luxemburg willen bezegelen, maar konden geen oplossing vinden voor de afwijzing in Franstalig België van het zogeheten CETA-verdrag.

België is weliswaar voorstander van het verdrag, maar kan het wettelijk niet goedkeuren zolang het gewest Wallonië het niet steunt. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) proberen de Waalse premier Paul Magnette ervan te overtuigen het verdrag alsnog te steunen.

,,Ik zal er alles aan proberen te doen oplossingen te vinden die juridisch waterdicht zijn'', zei Reynders. ,,Dat is zeer belangrijk'', aldus de minister, die liet doorschemeren dat de kwestie het imago van België geen goed doet.

Minister Liliane Ploumen (Buitenlandse Handel) is ,,op zich hoopvol’’ dat de Belgen de komende dagen tot een compromis komen. ,,Het zal niet gemakkelijk worden, maar het belang is ook groot voor Wallonië.''

Bezwaren van enkele andere landen werden ingewilligd. Zo wordt de voorlopige toepassing van het verdrag gestopt als een (regionaal) parlement of grondwettelijk hof geen definitieve goedkeuring geeft. Een aan het verdrag gehechte verklaring die punten waar onrust over is moet ophelderen, is nog verder aangescherpt.

De planning is dat de Canadese premier Justin Trudeau het verdrag op 27 oktober op een top in Brussel komt bezegelen. Maar als er geen ondertekening is, annuleert hij de trip.