Nieuws
1282584
Nieuws

RDW vindt Tesla's 'Autopilot' misleidend

Elon Musk

Elon Musk

ZOETERMEER - De term 'Autopilot' die autofabrikant Tesla hanteert voor de software waarmee bestuurders geassisteerd kunnen rijden is misleidend. Dat zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Het gebruik ervan is door de instantie echter wel goedgekeurd voor de gehele Europese markt.

Elon Musk

Elon Musk

De Duitse tegenhanger van de RDW drong er zondag bij Tesla op aan te stoppen met het gebruik van de term Autopilot in reclame-uitingen. Het Kraftfarht-Bundesamt betoogt dat de software geen volledig automatische piloot is die zonder menselijke bestuurder kan, maar slechts een hulpmiddel bij het rijden.

De RDW zal het Duitse voorbeeld vooralsnog niet volgen. De kritiek betreft ook uitsluitend de naam en niet het systeem zelf. De Reclame Code Commissie laat weten geen klachten over het gebruik van de term Autopilot te hebben ontvangen.

Reactie Tesla

Tesla laat in een reactie weten dat de term in de luchtvaart al decennia gebruikt wordt voor systemen die deels automatisch en deels door mensen worden bestuurd. Daarnaast wordt Tesla-rijders op het hart gedrukt te allen tijde de handen aan het stuur te houden en dat Autopilot niet bedoeld is om de auto volledig zelfstandig te laten rijden.

De software bevindt zich nog in het zogeheten beta-stadium van de ontwikkeling en er is veel kritiek op, zeker sinds bij een ongeluk een gebruiker omkwam. Het bedrijf stelt dat de software gemiddeld genomen nu al zorgt voor veiligere wegen.

Zelfrijdend

Autopilot stelt automobilisten wel in staat niets meer te doen en de de auto helemaal onafhankelijk te laten rijden en sturen. Wel schakelt het systeem zichzelf uit als automobilisten het stuur te lang niet vasthouden. Tesla werkt aan software voor zelfrijdende auto's, maar die zijn nu nog niet toegestaan.