Nieuws
1282596
Nieuws

KPMG: De bank van de toekomst is onzichtbaar

Amsterdam - De bank van de toekomst – van de nabíje toekomst – zit verstopt in een kastje aan de muur. Dat schrijft adviesbureau KPMG in een rapport over de financiële sector van 2030.

Niet alleen kantoren, maar ook de banken-apps zijn over vijftien jaar verdwenen, denkt KPMG. In plaats daarvan zijn onze bankzaken verweven met het ’internet of things’: hetzelfde kastje dat aan de hand van je stappenteller weet dat je nauwelijks beweegt, stelt een abonnement bij de sportschool voor – en regelt direct de betaling.

KPMG vraagt zich zelfs hardop af of het de banken van nu zijn die die rol gaan vervullen. De adviseurs dichten een grote toekomst toe aan Apple Pay, PayPal en de betaaldiensten van Amazon. Die bedrijven beschikken vaak al over een bankvergunning, en werken niet zelden aan ’slimme kastjes’ die data uit verschillende hoeken kunnen interpreteren.

Juist vandaag kondigt ING een app aan die de apps van andere banken overbodig moet maken, omdat gebruikers er al hun bankrekeningen op kunnen zien. Die dienst moet vanaf 2018 ook in Nederland beschikbaar zijn.