Nieuws/Binnenland
1282609
Binnenland

Cipier vervolgd na dood gevangene

De gevangenis in Alphen aan de Rijn.

De gevangenis in Alphen aan de Rijn.

Alphen aan den Rijn - Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt een lid van het Interne Bijstandsteam in de gevangenis van Alphen aan den Rijn voor een poging tot doodslag. De cipier wordt ervan verdacht gevangene Rinus W. tot tweemaal toe in zijn gezicht te hebben getrapt. De gevangene overleed een dag later. De bewaarder is geschorst.

De gevangenis in Alphen aan de Rijn.

De gevangenis in Alphen aan de Rijn.

De overige vier leden van het team valt in strafrechtelijke zin niets te verwijten. Dat concludeert het OM na een uitgebreid strafrechtelijk onderzoek naar aanleiding van het overlijden van Rinus W. (40), op 8 juni 2015.

Een dag eerder, op zondag 7 juni, werd het Interne Bijstandsteam (IBT) opgeroepen om W., die in verwarde toestand verkeerde, over te plaatsen vanuit een gewone cel naar een isoleercel. Het IBT wordt alleen opgeroepen als ’gewone’ cipiers de situatie te onveilig vinden. IBT-leden zijn vaak uitgerust met helmen en schilden omdat ze met gewelddadige personen in de gevangenis te maken krijgen.

Doorgedraaid

W. had de bewuste zondagavond een raam met veiligheidsglas stukgeslagen en tot twee keer toe brand gesticht in zijn cel. De eerste keer werd hij door cipiers direct naar een andere cel gebracht. Toen hij daar opnieuw brand stichtte, spoot de brandweer zijn hele cel uit voorzorg nat. De leden van het Interne Bijstandsteam moesten de onhandelbare W. naar de isoleercel brengen, omdat hij een gevaar was voor zichzelf en de anderen. Hij verzette zich echter hevig. In de natte, spekgladde cel ontstond een worsteling.

Na deze worsteling is de man naar een isoleercel gebracht. Daar werd hij, volgens de standaardprocedure, onder andere van zijn kleding ontdaan om zelfmoord te voorkomen. In plaats daarvan kreeg hij een zogeheten scheurpak aangereikt.

Tijdens het uitvoeren van deze handelingen verzette W. zich echter opnieuw hevig. Daarna werd hij plotseling onwel. Hierna is hij direct gereanimeerd door leden van het IBT, totdat dit door het ambulancepersoneel werd overgenomen. Hij overleed in het ziekenhuis een dag later alsnog.

Overleden

Volgens de openbaar aanklager is de man overleden doordat er zuurstofgebrek in de isoleercel moet zijn ontstaan, vlak voordat hij onwel werd. Volgens het OM is vier van de vijf leden in strafrechtelijke zin niets te verwijten. ,,Hun optreden in de isoleercel is geheel conform de standaard procedure verlopen.’’

De medewerker die vervolgd wordt, is geschorst en mag de gevangenis niet meer betreden. De overige vier leden blijven hun functie uitoefenen, maar verrichten geen IBT-werkzaamheden meer in de gevangenis. De directeur van Dienst Justitiële Inrichtingen laat weten dat er een aanvullend feitenonderzoek wordt gedaan.

Maatregelen

,,Dit omdat de informatie die ten grondslag ligt aan de door het OM geformuleerde verdenking op onderdelen afwijkt van de tot nu toe bij mij bekende informatie. Dit feitenonderzoek krijgt een brede context, betreft het handelen van het volledige team voor, tijdens en na het incident en zal zich ook uitstrekken over de informatie die DJI over deze zaak heeft ontvangen van het Openbaar Ministerie. Op basis van de uitkomst van het feitenonderzoek zal ik mij beraden of en zo ja welke maatregelen genomen moeten worden."

 

Heeft u tips? Mail onze verslaggever Mike Muller