Nieuws
1282618
Nieuws

Trumps bots-leger verheerlijkt The Donald

WASHINGTON - Wie via Twitter het verkiezingsdebat tussen Donald Trump en Hillary Clinton volgde, kreeg een overduidelijke winnaar voorgeschoteld. De Republikein leek zijn rivale compleet te hebben weggevaagd. Nu blijkt dat een derde van alle tweets van het Trump-kamp afkomstig waren van bots: een sterk staaltje verkiezingsmanipulatie dus.

Hoewel de Universiteit van Oxford ontdekte dat beide kandidaten een handje werden geholpen door Twitter-bots, becijferde The Next Web dat die van Trump gewoonweg beter hun best deden. Zo werden er na het debat een half miljoen tweets in het voordeel van Trump het web op geslingerd. Het conrast met Hillary’s ’leger’ is groot: haar bots verstuurden slechts 137.000 tweets.

De onderzoekers keken naar tweets op de dag van het debat, 26 september, en in de drie dagen erna. Ze selecteerden die door te zoeken op veelgebruikte hashtags als #NeverHillary en #deplorable (voor Trump) en #ImWithHer en #StrongerTogether (voor Clinton). Vervolgens turfden ze de accounts die uitsluitend voor de ene kandidaat twitterden en niet voor de ander.

Zo vonden ze 1,8 miljoen tweets voor Trump en 613.000 voor Clinton. Vervolgens zochten ze de bots, die minstens vijftig tweets per dag plaatsten. The Nex Web concludeert dat maar liefst een derde van alle pro-Trumptweets afkomstig waren van bots. Bij Hillary was dat een vijfde.

Of de nep-tweets werden verstuurd door de campagneteams, is niet duidelijk. Het is ook mogelijk dat Trump-aanhangers enthousiaster programma's hebben geschreven dan fans van Clinton. Overigens meldt BBC dat Trump op Twitter ook zonder bots als winnaar uit de bus zou zijn gekomen.

Wat zijn bots?

Een zogenaamde Twitterbot is een stuk software dat geautomatiseerd berichten plaatst op het microblog. Om dat te kunnen bewerkstelligen, wordt een vorm van kunstmatige intelligentie gebruikt. Op die manier kunnen berichten worden verstuurd die eruitzien alsof ze geschreven zijn door een mens.