Nieuws/Binnenland
1282619
Binnenland

Live vanuit de rechtbank:

Eis: 30 jaar cel voor doden Thérèse Hiwat

De omgeving van de flat werd uitgekamd door militairen.

De omgeving van de flat werd uitgekamd door militairen.

LIVE (UPDATE 12.23 uur) Tegen de 20-jarige Juliandro A. is dindsdagmiddag dertig jaar cel - de hoogst mogelijke tijdelijke gevangenisstraf - geëist voor het doden van Thérèse Hiwat (68). De verdachte hield zijn lippen stijf op elkaar en ook toen hij de stevige eis hoorde, gaf hij geen krimp in de rechtbank in Breda.

De omgeving van de flat werd uitgekamd door militairen.

De omgeving van de flat werd uitgekamd door militairen.

De officier van justitie beschuldigt A. van 'gekwalificeerde doodslag en een poging daartoe'. Met 'gekwalificeerde doodslag' wordt bedoeld dat de doodslag is gepleegd om een ander feit, in dit geval de inbraak, te verdoezelen.

Volgens de officier van justitie is de 20-jarige verdachte 'een groot gevaar voor de samenleving' en mag hij 'eigenlijk nooit meer vrijkomen'. Voor de Tilbuger geldt een 'onvoorstelbaar groot risico voor herhaling', vindt de OvJ, die overigens geen levenslange celstraf eiste omdat dit in tegenstrijd is met het Europees recht.

Juliandro A. ontkende tijdens verhoren bij de politie al, of beriep zich op zijn zwijgrecht. Ook in de rechtbank was de verdachte zwijgzaam. Hij antwoordde 'geen commentaar' op de vraag van de rechter of hij beschuldigingen ontkent.

Ook toen hij van de officier van justitie de gruwelijke foto's van het doodgestoken slachtoffer moest bekijken, was zijn enige reactie 'geen commentaar'. De rechter kreeg een korte 'nee' te horen op de vraag of hij de 68-jarige Thérèse doodstak. Ook ontkent hij in het huis te zijn geweest.

Verslaggever Saskia Belleman deed live verslag vanuit de rechtbank:

Juliandro A. zou na de fatale inbraak later in dezelfde flat alszijn binnengedrongen en een bewoner hebben gestoken. Hij was 19 jaar oud toen hij de feiten zou hebben gepleegd. Hij vierde zijn 20e verjaardag in de bajes.

Na de dood van Hiwat kamden agenten en militairen de bosjes uit bij de flat aan de Bartokstraat, waar het slachtoffer dood werd aangetroffen. Haar echtgenoot werd ook aangevallen. Hij liep verwondingen op door messteken in zijn rug, maar overleefde het.

Hiwat stond in de buurt bekend als een gewone, aardige vrouw. Na haar dood herdachten honderden Tilburgers haar met een stille tocht.