Nieuws/Binnenland
1282658
Binnenland

Ministerie oneens met kritiek Van der Dussen

Van der Dussen: ’Nederland is heel nalatig geweest’

Van der Dussen: ’Nederland is heel nalatig geweest’

DEN HAAG - Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken herkent zich niet in de kritiek van Romano van der Dussen, die twaalf jaar onterecht in een Spaanse cel vastzat wegens verkrachting. Van der Dussen beschuldigt het ministerie van ,,ernstige nalatigheid'' en kondigde aan een claim in te dienen tegen de staat. Volgens een woordvoerder heeft zijn advocaat steken laten vallen.

Van der Dussen: ’Nederland is heel nalatig geweest’

Van der Dussen: ’Nederland is heel nalatig geweest’

Steen des aanstoots voor Van der Dussen is het feit dat Nederland in 2004 wist dat er geen match was tussen hem en DNA dat in het schaamhaar van het slachtoffer werd gevonden. De Nederlandse ambassade stelde hem hiervan op de hoogte in een brief, die ook naar de Spaanse rechter ging. Die brief werd aangehaald door NRC Handelsblad.

Volgens de woordvoerster was die brief al die jaren al openbaar. ,,Het is een beetje gek om die brief te presenteren als een belangrijke ontwikkeling. Dat is gewoon niet zo'', zei ze. Pas in 2010 kwam er een nieuw rapport en werd bekend dat er een DNA-match was met een Britse moordenaar genaamd Mark Dixie. Van der Dussens advocaat heeft dat rapport niet goed opgepakt, voegde de woordvoerder eraan toe.

Van der Dussen werd uiteindelijk in 2006 definitief veroordeeld voor de verkrachting, ondanks het gebrek aan een DNA-match. Buitenlandse Zaken benadrukt het rapport uit 2010 te hebben laten opstellen en in 2012 stichting PrisonLaw te hebben ingeschakeld. Die stichting liet een nieuwe DNA-test uitvoeren en ontfutselde Dixie een bekentenis, twee belangrijke stappen die uiteindelijk tot de heropening van de zaak leidde.