Nieuws
1282669
Nieuws

Groot tekort aan zorgboerderijen

Groot-Ammers - Zorgboerderijen zijn zo populair in Zuid-Holland dat er met spoed wordt gezocht naar boeren die kinderen, volwassenen of ouderen willen opvangen.

Met name in de regio Dordrecht, Rotterdam, Den Haag en Leiden is er een groot tekort. Stichting Zorgboeren Zuid-Holland zegt dat het aanbod van cliënten enorm is gegroeid, dat op dit moment niet iedereen kan worden geplaatst. Inmiddels heeft de organisatie aan sommige mensen al nee moeten verkopen en ze door moeten verwijzen naar de regulaire hulpverlening.

„Zorgboerderijen zijn in trek. Wij hebben inmiddels vijfhonderd cliënten, waarvan de jongste vier en de oudste 100 jaar is. Verspreid over veertig zorgboerderijen hebben wij ze geplaatst. Dat konden we altijd doen zonder wachtlijst, maar nu lopen we echt tegen onze grenzen aan”, zegt Daan Iken van Stichting Zorgboeren Zuid-Holland.

De instelling wil uitgroeien naar een bestand met honderd aangesloten zorgboerderijen. De boerderijen zijn volgens Iken zo populair omdat het een kleinschalige persoonlijke aanpak heeft in een groene omgeving.

,,Het gaat om kinderen met gedragsproblematiek, psychiatrische patiënten en ouderen die mantelzorg of een dagbesteding nodig hebben. Bij ouderen met dementie of alzheimer sta je soms verbaasd wat ze nog kunnen. Dat kan van het kippen voeren tot het eieren rapen zijn.”

De kinderen, volwassen of ouderen die een extra steun in de rug nodig hebben, krijgen op de boerderij allerlei taken. „Dat kan op een agrarisch bedrijf bestaan uit het verzorgen van dieren, de stal schoonmaken tot aan technische klussen. Ook hebben we een zorgboer waar een werkplaats is waar meubelen worden gemaakt die daarna worden verkocht. Daarnaast zijn er ook hobbyboerderijen met creatieve dagbestedingen als mandjes tot en met kerstkaarten maken”, zegt Iken.

De stichting zoekt met name naar zorgboeren die kinderen en jongeren tot 18 jaar willen opvangen. „En dan ook het liefst met logeermogelijkheden in de weekenden en de vakanties. Het is heel fijn voor een gezin om af en toe een weekend op adem te kunnen komen als hun kind met adhd, gedragsproblemen of autisme zo af en toe een weekend uit logeren kan gaan.”

Stichting Zorgboeren Zuid-Holland zegt hoge eisen te stellen aan de zorgboeren. „Zij moeten affiniteit hebben met het type cliënt. Daarnaast moeten ze onder meer een ehbo-diploma hebben. Wij begeleiden ze tevens in een scholingstraject”, zegt Iden.

De instantie verwacht binnen enkele maanden meerdere potentiële zorgboeren op te kunnen leiden.