Nieuws
1282707
Nieuws

Meer kantoren ombouwen tot woningen

Sloterdijk

Sloterdijk

Amsterdam - De ombouw van kantoren naar woningen is succesvol en moet de komende jaren worden doorgezet. De opmerkingen van makelaars dat er binnenkort weer een tekort aan kantoorruimte ontstaat, worden met een korrel zout genomen.

Sloterdijk

Sloterdijk

Dat staat in een evaluatie van de gemeente Amsterdam. Sinds enkele jaren wordt actief geprobeerd om leegstaande kantoorpanden om te bouwen in de strijd tegen woningnood.

De afgelopen jaren zijn zeker 1600 woningen in oude kantoren gebouwd, de komende jaren stijgt dat met nog eens 4000 appartementen. Momenteel wordt ongeveer 14 procent van de kantoorruimte niet gebruikt, om en nabij de miljoen vierkante meter. Om dit te verkleinen was een bouwstop ingesteld, waardoor de nieuwbouw van kantoren maar zelden werd toegestaan.

De huidige leegstand in de stad is bovendien nog ver verwijderd van de ’gebruikelijke’ leegstand in de kantorenmarkt van tussen de vijf en acht procent. Ambtenaren die het transformatiebeleid hebben uitgevoerd adviseren dan ook om voorlopig door te gaan met het ombouwen van kantoren. Het betreft vooral kantoorkolossen in Sloterdijk, Amstel III en de Riekerpolder. 325 kantoren die kampen met leegstand zijn groter dan duizend vierkante meter, slechts 69 panden staan geheel leeg.

Makelaar CBRE voorspelt dat er over twee jaar weer een tekort ontstaat. Maar de makelaardij heeft het niet over de risico’s, aldus de gemeente. Zo wordt gevreesd dat diverse eigenaren gewoon wachten tot hun panden meer waard worden, zonder iets te doen aan renovatie of invulling.

Bovendien houdt het stadhuis rekening met een nieuwe economische crisis. „Als risico is denkbaar, dat een volgende economische crisis al voor 2018 intreedt. De gemiddelde economische golfbeweging duurt acht jaar. De vorige economische crisis is begonnen in 2008”, waarschuwen ambtenaren.