Nieuws/Buitenland
1282725
Buitenland

‘Eman, hou op met ruzie zoeken’

Premier van Aruba Mike Eman (r)

Premier van Aruba Mike Eman (r)

ORANJESTAD - ,,Mike Eman, hou op met polariseren en ruzie zoeken met Nederland!’’ Die boodschap krijgt de Arubaanse premier mee van oppositieleider Evelyn Wever-Croes op het Caribische eiland. Het conflict met Den Haag over de aanstelling van een nieuwe gouverneur op Aruba is haar een doorn in het oog.

Premier van Aruba Mike Eman (r)

Premier van Aruba Mike Eman (r)

Vandaag ontmoet Eman minister Plasterk (Koninkrijksrelaties). Het spoedoverleg is ingesteld nadat de Arubaanse regeringsleider een woedende brief schreef naar premier Mark Rutte over de benoeming van Alfonso Boekhoudt tot nieuwe gouverneur. Dat is de plaatsvervanger van de Koning Willem-Alexander op het eiland.

Eman pruimt Boekhoudt niet. Al werkt de Arubaan al jarenlang als zijn gevolmachtigd minister in Den Haag. De voorkeur van de Arubaanse regering ligt echter bij Angel Bermudez, de huidige minister van Financiën. Volgens Eman heeft Nederland tegen alle regels in Boekhoudt naar voren geschoven.

,,Op Aruba zijn veel mensen wél voorstander van Boekhoudt’’, reageert MEP-partijleider Wever-Croes. Volgens haar heeft Eman ‘te lang gewacht’ met de presentatie van zijn eigen kandidaat. Bovendien begrijpt ze de Nederlandse huiver voor een naaste vertrouweling van Eman zoals Bermudez. Een gouverneur moet juist onafhankelijk boven de partijen staan. Bermudez tenslotte, is medeverantwoordelijk voor de pijnlijke en aanhoudend hoge staatsschuld.

Wever-Croes: ,,Aruba staat voor grote uitdagingen zoals hoge criminaliteit, een gestagneerde economie, falende gezondheidszorg en veel sociale problemen. Laten we onze energie steken in het bestrijden van onze eigen problemen, en ophouden met polariseren.’’