Nieuws
1282727
Nieuws

Twijfels over energielijst grootste vervuilers

De Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en Wise nagelen opnieuw Essent aan de schandpaal als grootste vervuiler onder de Nederlandse energieleveranciers. Voor het derde jaar op rij scoorde het bedrijf het slechtst in een onderzoek dat op zijn best deels achterhaald is.

Het rapport is gebaseerd op data uit 2015, terwijl Essent, net als E.on, inmiddels afgesplitst is van de productiebedrijven met fossiel- en kerncentrales die hen slechte cijfers opleveren.

Een woordvoerder van de Consumentenbond erkent dat de score voor beide bedrijven gunstiger uitvalt als daarmee rekening wordt gehouden. Hoewel het feit dat Essent niet langer deel uitmaakt van RWE wel voor ranglijst uitmaakt, wordt de stroom er overigens niet schoner van.

Volgens Essent, dat momenteel de naam verwijdert van de RWE-centrales, komt het onderzoek neer op ’appels met peren vergelijken en dit geeft de consument geen objectief beeld’.

Volgens Nuon, dat eveneens in de onderste regionen staat, zorgt de opzet van het onderzoek ervoor dat traditionele energieleveranciers, die met conventionele centrales zorgen voor een betrouwbare energievoorziening, per definitie laag scoren. Eneco, dat nog wel gascentrales heeft maar zijn kolencentrales sloot, staat wel in de buurt van de top.