Nieuws/Binnenland
1282738
Binnenland

Homofobe presentatrice waarschijnlijk achter flyers

AMSTERDAM - De Turks-Nederlandse Berrak Su, alias Damla Çiğdem, lijkt de drijvende kracht te zijn achter veel homofobe Facebookgroepen, die te linken is aan de flyers die dit weekend in Amsterdam zijn verspreid. De knappe presentatrice onderhoudt bovendien nauwe banden met de beweging van Harun Yahya, alias Adnan Oktar, die fel tegen homoseksualiteit is gekant.

Su presenteert filmpjes op verschillende Facebook-groepen, zoals ‘Homoseksualiteit is verboden in de islam’ en ‘De ware PKK die Europa niet kent. In vrij vloeiend Nederlands vertelt ze, zonder dat ooit haar naam genoemd wordt of in beeld komt, dat homoseksualiteit verboden is in christendom, jodendom en islam. Net als op de onlangs verspreidde flyers in Amsterdam. Ook verschenen op Facebook soortgelijke boodschappen als op de pamfletten, die in Amsterdam-West in de bus werden gedaan. De bewering dat homoseksuelen 50 procent meer kans hebben op een depressie en dat het risico op zelfmoord 200 procent is, komt zelfs letterlijk voor op de homofobe Facebook-pagina.

Op die flyers werd gerefereerd aan twee Facebook-pagina’s, waarvan er één inmiddels gesloten is. Dat geldt ook voor een hele reeks andere pagina’s, waar telkens dezelfde bezoekers opduiken. Eén daarvan is Soeheila Loena, die op haar privépagina waslijsten met steunbetuigingen aan Yahya post. Ook stelt ze op haar profiel Su meermaals voor als haar zus. Ze plaatst zelfs een screenshot van een uitzending van tv-zender A9, waar Çiğdem te zien is samen met Yahya. De zender is opgericht door Yahya.

Çiğdem, alias Su, is bovendien één van de auteurs die schrijft op de website Avrupa Türk Gazetesi. Onder meerdere artikelen van haar hand staat dat de stukken zijn geïnspireerd door Yayha of mogelijk zelfs bijdragen bevatten. Su zou inmiddels in Istanbul wonen, maar heeft een verleden in Amsterdam. Op een van haar filmpjes interviewt ze zelfs een man in de hoofdstad.

Yahya is een bekende publicist uit Turkije, die onder meer luxe uitgaven van zijn boek ‘The Atlas of Creation’ verstuurde aan universiteiten en redacties. In het boek veegt hij de vloer met de evolutietheorie. Ook is de schrijver fel gekant tegen de Koerdische beweging PKK. Yahya is tegen geweld, zo predict hij. Homoseksualiteit is bijvoorbeeld fout, maar moet bestreden worden met ideeën en educatie. Op tv-zender A9 laat hij zich opvallend vaak omringen met mooie vrouwen.