Nieuws/Binnenland
1282746
Binnenland

Twijfel over de Zwitserse aanpak

Zwitserland zal een formeel verzoek van de nabestaanden om een bewaard bloedmonster van de chauffeur voor onderzoek ter beschikking te stellen, serieus in behandeling nemen. Dat zegt procureur Olivier Elsig, leider van het onderzoek naar de busramp. „Of we tot verstrekking overgaan, ga ik nu niet zeggen.”

Volgens de procureur van kanton Wallis is niet uitgesloten dat de chauffeur met opzet tegen de tunnelwand reed. „Even goed was het een stuurfout of onwelwording. Dat valt niet te bewijzen, ondanks ons vele onderzoek en reconstructie in een computeranimatie.”

De Nederlandse oud-politieman en -ongevallenexpert Rinus van Oostrom, die in zijn loopbaan negenduizend verkeersongevallen onderzocht, bestrijdt dat. „De toedracht is wel degelijk met een echte reconstructie te achterhalen. Een bus die langzaam hetzelfde traject aflegt, om te kijken of het sporenbeeld in de tunnel overeenkomt. Zulk soort onderzoek is gebruikelijk en vereist in zware verkeersongevallen als deze busramp.”

Die uitkomsten, in combinatie met de psychische problemen van de chauffeur, geven volgens hem voor 99 procent zekerheid op de vraag of het een bewuste actie was. „De Zwitsers zijn dat verplicht aan de nabestaanden.”

„Want alles wijst erop dat deze chauffeur al zijn stuurmanskunsten aanwendde om maximaal dood en verderf te zaaien.”

Lees meer: Onbegrip bij ouders (premium)