Nieuws/Binnenland
1282821
Binnenland

Ambassadeur Ron Keller had eerder ’geheime’ relatie: ’Ik volgde mijn hart’

Ron Keller en zijn Zsuzsanna

Ron Keller en zijn Zsuzsanna

De Nederlandse ambassadeur in China, Ron Keller, die op non-actief is gesteld vanwege een affaire met een Chinese vrouw, heeft eerder een geheime relatie gehad. Daar vertelde hij vorig jaar uitgebreid over in een interview met een Turkse nieuwswebsite. „We hielden onze relatie stil tijdens mijn missie.”

Ron Keller en zijn Zsuzsanna

Ron Keller en zijn Zsuzsanna

De 58-jarige Keller ligt momenteel onder vuur vanwege een affaire met een Chinese vrouw die werkzaam zou zijn op de Nederlandse ambassade in Beijing. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is een onderzoek gestart naar de vertegenwoordiger. Maar het is niet de eerste keer dat er vraagtekens worden gezet bij een relatie van de topdiplomaat.

’Van koffiedrinken naar liefde’

In een Valentijnsdag-special van de Turkse nieuwssite Allmagnews met buitenlandse ambassadeurs heeft Keller vorig jaar een boekje opengedaan over een eerdere liefde, de Hongaarse Zsuzsanna, waarmee hij in 1991 trouwde. Een jaar eerder ontmoette hij haar in Parijs. Zij vertegenwoordigde Hongarije en econoom Keller zat zakelijk vaak met haar om tafel.

„Tijdens koffiepauzes raakten we in gesprek en begonnen we ons eigen kleine project”, aldus Keller. „In de loop van deze bijeenkomsten ontwikkelde de vriendschap zich in vijf maanden van koffiedrinken tot liefde.”

’We hielden het geheim’

In het interview kwam ook Zsuzsanna aan het woord over haar relatie met Ronald. „Persoonlijk hebben Ron en ik nooit problemen gehad. Zakelijk wist ik niet wat ik aan mijn superieuren moest vertellen als ze onze relatie hadden ontdekt omdat ik een belangrijke en geheime overheidsmissie had.”

De twee besloten daarom hun relatie geheim te houden. „Maar we hebben wel geluk gehad dat de koude oorlog uiteindelijk echt eindigde. Anders hadden we niet bij elkaar kunnen blijven.”

Vlak nadat Keller de relatie naar buiten had gebracht, trouwden de twee in Den Haag. Een paar dagen later overleed de vader van Zsuzsanna. „Dat was erg zwaar voor ons.”

’Doe het niet’

Veel mensen hebben Ronald destijds gewaarschuwd om niet te trouwen met een vrouw van een andere cultuur, omdat het erg risicovol zou zijn. „Maar desondanks heb ik mijn hart gevolgd.”

Keller beschreef zijn vrouw Zsuzsanna als een ’oprecht en charmante vrouw die je overal thuis laat voelen waar je ook bent’. Zsuzsanna noemt op haar beurt Ronald ’charmant, openhartig en liefhebbend’.

’Alles delen’

In het interview geven Ronald en Zsuzsanna ook antwoord op de vraag wat het geheim van een succesvol huwelijk is. „Ik denk dat je altijd eerlijk moet zijn in alle situaties. Er moeten geen geheimen zijn tussen elkaar.” Hier is Keller het roerend mee eens. „Als je niet alles deelt, raak je elkaar kwijt. Zo hou ik van gitaar spelen en Zsuzsanna luistert graag.”