Nieuws/Buitenland
1282873
Buitenland

’Circa 1,5 miljoen inwoners in gevaar’

Vrees voor bloedbad Mosul

Iraakse troepen op weg naar Mosul.

Iraakse troepen op weg naar Mosul.

BAGDAD - Circa 1,5 miljoen inwoners van Mosul lopen groot gevaar, nu het Iraakse leger en zijn bondgenoten de aanval op de Noord-Iraakse stad hebben geopend. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR verwacht dat ongeveer een miljoen mensen de stad zal proberen te ontvluchten.

Iraakse troepen op weg naar Mosul.

Iraakse troepen op weg naar Mosul.

„Van die miljoen zouden zeker 700.000 mensen humanitaire hulp nodig kunnen hebben”, aldus Stephen O’Brien, coördinator noodhulp van de VN maandag. „Vooral gezinnen lopen grote risico’s. Tienduizenden zouden als menselijk schild kunnen worden gebruikt.”

De Noorse vluchtelingenorganisatie NRC riep op veilige corridors voor vluchtende burgers in te richten. De organisatie verwacht dat zeker 200.000 mensen de komende dagen uit Mosul proberen te vluchten.

De militaire operatie om Mosul op de terreurbeweging Islamitische Staat te heroveren, is in de nacht van zondag op maandag begonnen.

Koerden heroveren dorpen

Koerdische strijders hebben ten oosten van de Iraakse stad Mosul een aantal dorpen heroverd op terreurbeweging Islamitische Staat. Een woordvoerder van de peshmerga zei dat de Koerden verder zullen oprukken richting de tweede stad van Irak.

Het Iraakse leger begon het offensief om IS uit Mosul te verjagen, met steun van zijn bondgenoten, onder wie de peshmerga. De Koerden heroverden kort na het begin van het offensief zeven dorpen op zo’n 40 kilometer van Mosul. In totaal doen zo’n 4000 peshmerga mee aan het offensief.

Lees verder: Zes vragen over slag om Mosul, wat doet terreurnetwerk IS? (premium)