1283279
Nieuws

5 veelgemaakte beleggingsfouten

Beleggers kunnen een beter rendement behalen door te leren van hun fouten. De beursexperts Peter Siks (BinckBank) en Martijn Rozemuller (Think ETF's) behandelden gisteravond tijdens een DFT Online Seminar vijf veelgemaakte fouten.     

Volgens Siks en Rozemuller kunnen beleggers de mist ingaan door:

1. Te veel zelfvertrouwen en denken dat zij alles over een bedrijf weten. Beleggers gaan daarmee voorbij aan de mogelijkheid van onverwachte negatieve gebeurtenissen. Het gebeurde Rozemuller in 2003. Hij dacht toen alles te weten over Ahold, maar werd verrast door het omvangrijke boekhoudschandaal bij het supermarktconcern.   

2. Te laat verlies nemen op een slechte belegging. "Dit is één van de moeilijkste dingen voor beleggers. Het doet pijn en je probeert het zolang mogelijk uit te stellen", aldus Siks. Volgens de beleggerstrainer en schrijver van het boek 'Beleggen is niet eng' is het beter als beleggers van tevoren bepalen bij welk verlies zij afscheid nemen van een aandeel.

3. Angst om de boot te missen als de beurs omhoog gaat. Beleggers die vanwege deze reden aandelen kopen, kunnen er later spijt van krijgen.

4. Het blind volgen van trends, zoals de internethype in de jaren negentig en de koersexplosie van bankaandelen vóór het uitbreken van de kredietcrisis in 2008.

5. Te weinig spreiding. Het kan lastig zijn om de beurs te verslaan door actief te beleggen, zeker als dat in slechts een enkel aandeel gebeurt. Vaak is het beter om de risico's in de beleggingsportefeuille te spreiden.     

Het seminar met de beursexperts Siks en Rozemuller is hier terug te kijken