Nieuws/Binnenland
1283517
Binnenland

Strijd om lijsttrekkerschap losgebarsten

Asscher kandidaat lijsttrekker PvdA

DEN HAAG - PvdA’er Lodewijk Asscher wil lijsttrekker worden van zijn socialistische partij. Hij wil het opnemen tegen de huidige partijleider Diederik Samsom. Ook Kamerlid Jacques Monasch stelt zich vandaag kandidaat. De strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA lijkt dus te zijn losgebarsten.

De PvdA’er wilde zijn kandidatuur donderdagmiddag niet bevestigen na berichtgeving hierover. „Ik kies mijn moment waarop ik de mededeling doe.”

Asscher zou aanstaande maandag een toelichting willen geven op zijn kandidatuur. Op het Binnenhof werd de aankondiging van Asscher al lang verwacht. Verschillende partijgenoten drongen er bij Asscher op aan zich beschikbaar te stellen. Vanmorgen schreef een groep lokale PvdA-bestuurders een open brief in de Volkskrant met die strekking.

Kroonprins

De oud-wethouder uit Amsterdam en huidig minister van Sociale Zaken wordt vaak de kroonprins van de sociaaldemocratische partij genoemd. Vrijwilligers hebben al een campagneteam geformeerd voor als hij de stap daadwerkelijk zet. Ook op Facebook hebben zijn aanhangers zich verenigd.

Ook een aantal lokale PvdA-functionarissen riep Asscher donderdag op de partij te gaan leiden. Fractieleiders en wethouders uit onder meer Utrecht, Arnhem, Enschede en Amsterdam schrijven dat ze Asscher de beste man vinden voor de toekomst. „Wij geloven dat hij onze idealen het best kan verwezenlijken.”

Samsom wil blijven

Huidig partijleider Diederik Samsom kondigde eind vorige maand al aan de Partij van de Arbeid opnieuw te willen gaan leiden bij de verkiezingen die voor 15 maart staan gepland. Mogelijk stelt ook Paul Tang, leider van de partij in het Europees Parlement, zich nog kandidaat.

Binnen de partij zou Samsom op de meeste steun kunnen rekenen, meldde een peiling van het actualiteitenprogramma EenVandaag eerder. Van de achthonderd geënquêteerde partijleden kreeg Samsom 44 procent van de stemmen. De vicepremier bleef steken op 26 procent.