Nieuws/Buitenland
1283936
Buitenland

Pro-Koerdische politici opgepakt in Turkije

De Turkse president Erdogan.

De Turkse president Erdogan.

ISTANBUL - De Turkse politie heeft woensdag tientallen politici van de pro-Koerdische politieke partij HDP gearresteerd. De politici, die werden opgepakt bij invallen in de zuidoostelijke provincies Van en Hakkari, worden beschuldigd van lidmaatschap van de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK.

De Turkse president Erdogan.

De Turkse president Erdogan.

De politie hield dinsdag ook al dertig politici aan. President Recep Tayyip Erdogan noemt de HDP een verlengstuk van de PKK. Die laatste organisatie beschouwt de regering als terreurbeweging.

In verband met de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer werden ook opnieuw arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen politieagenten. Volgens tv-zender NTV gaat het om 215 verdachte agenten, van wie er inmiddels dertig zijn aangehouden. Alle verdachten zouden een mobiele berichtenapp hebben gebruikt die ook in gebruik is bij aanhangers van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Die laatste zit volgens de regering achter de mislukte staatsgreep.

Zo’n 32.000 mensen zijn opgesloten in verband met de couppoging, terwijl 100.000 militairen, agenten, docenten, rechters, aanklagers en andere functionarissen zijn ontslagen.