Nieuws
1283996
Nieuws

Verhalen achter het nieuws

Shirin: 'Gehoorzaamheid kan inhouden dat je seks moet hebben met je man'

Undercover in Nederland bracht zondag een schokkende reportage over illegale polygame huwelijken die in moskeeën worden gesloten. Huwelijken met meerdere vrouwen worden, geheel tegen de Nederlandse wet in, voltrokken. En zo'n huwelijk ontbinden is vrijwel niet mogelijk.

We spraken met Shirin Musa (38) die met haar stichting Femmes for freedom (FFF) strijdt voor vrouwen die in zo'n ongewenste situatie terechtkomen. Ze werkte mee aan het programma van Alberto Stegeman.

Vrijheid terugkrijgen

Shirin weet als geen ander wat het inhoudt om niet islamitisch te kunnen scheiden. Ze omschrijft die tijd in een eerder interview als de moeilijkste periode in haar leven. Na een heftige juridische strijd, lukte het haar alsnog haar vrijheid terug te krijgen.

In 2011 richt ze Femmes for freedom op. "Wij besteden met onze stichting al jaren aandacht aan illegale huwelijken en (on)wettige polygamie. Dat Undercover in Nederland er nu een reportage over heeft gemaakt, is natuurlijk heel positief, maar ergens heb ik er ook een dubbel gevoel over. Het zou niet nodig moeten zijn."

Verplicht seks hebben

"Wanneer alleen een religieus huwelijk is gesloten, is er sprake van rechtsonzekerheid, rechteloosheid en rechtsongelijkheid. Wanneer je trouwt kan de man zich beroepen op echtelijke gehoorzaamheidsplicht. En die gehoorzaamheid kan inhouden dat je als vrouw een appel moet eten, toestemming moet vragen om het land te verlaten, maar ook dat je seks met je man moet hebben."

Lees verder op VROUW: "Vrouwen zitten gevangen in hun huwelijk"