Nieuws/Buitenland
128401062
Buitenland

Dertien jaar cel geëist tegen Russische oppositieleider Navalni

MOSKOU - Tegen de Russische oppositieleider Aleksej Navalni is een nieuwe celstraf van dertien jaar geëist en een boete van 1,2 miljoen roebel (9700 euro), meldt het Russische persbureau TASS. De Kremlin-criticus wordt beschuldigd van fraude en minachting van de rechtbank.

Navalni zit momenteel een straf van 2,5 jaar uit in een strafkamp ten oosten van Moskou. Die kreeg hij een jaar geleden opgelegd voor het schenden van de voorwaarden van een eerdere veroordeling. Hij was in 2014 schuldig bevonden aan verduistering. Navalni ontkende schuld en sprak van een politiek proces.

Navalni kon niet aan de voorwaarden voldoen vanwege zijn verblijf in Duitsland. Daar lag hij in een ziekenhuis na een vergiftiging die hij aan het Kremlin wijt. De oppositieleider raakte tijdens een vlucht in Rusland ernstig ziek. Hij werd eerst in Rusland behandeld, maar werd later overgevlogen naar Berlijn.

Tegen de Russische oppositieleider Aleksej Navalni is een nieuwe celstraf van dertien jaar geëist, meldt het Russische staatspersbureau TASS. De Kremlin-criticus wordt beschuldigd van fraude en minachting van de rechtbank.

Miljoenen verduisterd

De gedetineerde oppositieleider zou miljoenen euro's aan donaties voor zijn anticorruptiestichting hebben verduisterd. De stichting, die corruptie onder de Russische elite aan het licht bracht, ontbond zich vorig jaar vlak voordat die door de Russische autoriteiten als extremistisch werd aangemerkt en dus werd verboden.

De Russische aanklagers willen dat Navalni naast de celstraf een boete van 1,2 miljoen roebel (ongeveer 9700 euro) betaalt en ze eisen een proeftijd van twee jaar voor na de celstraf. Volgens staatspersbureau RIA Novosti is de rechtbank ook gevraagd Navalni over te plaatsen naar een maximaal beveiligde gevangenis.