Nieuws/Binnenland
1284329376
Binnenland

Kaag zet deur op een kiertje voor voortzetting kabinet met CU

Den Haag - D66-leider Sigrid Kaag wil dat de formatiegesprekken verder gaan met de zes politieke partijen in het ’brede midden’. Als daaruit voortkomt dat het voortzetten van de oude coalitie (VVD, D66, CDA en CU) de beste optie is, zal D66 niet meer dwarsliggen.

Dat zegt Kaag zondagmiddag tijdens een bijeenkomst voor D66-leden in Amsterdam. „We zijn bereid onze politieke blokkade op te heffen”, zegt de partijleider. Dat betekent niet dat de onderhandelingen met de oude coalitie maandag kunnen beginnen, maar een voortzetting van het kabinet is niet langer uitgesloten.

„Als je met zes begint, en zonder een dictum te geven waar het wel en niet mag eindigen, zijn natuurlijk alle variaties mogelijk”, zegt de D66-leider na afloop van haar toespraak in een toelichting. „Wij hebben de blokkades opgeheven. Dan moet je niet kinderachtig doen over je minder wenselijke uitkomst.”

De wens van D66 om met zes partijen te praten is niet nieuw, dat geldt wel voor de kanttekening dat de partij niet meer dwars zal liggen als de uitkomst dat er een voortzetting van het huidige kabinet komt, met CU. Die optie had Kaag eerder bestempeld als doorrijden met een roestige auto, maar dat bezwaar is blijkbaar van tafel. „We moeten door”, vindt Kaag.

Maar voor het zo ver komt, stelt de D66-leider wel voorwaarden. Ze wil dat er eerst wordt onderhandeld met meer partijen: „Laten we dan met zes van de constructieve partijen – VVD, D66, CDA, PvdA, GL, CU – aan tafel gaan.”

Remkes

Kaag kan haar idee vanochtend ook op tafel leggen bij informateur Johan Remkes, die VVD, D66 en CDA dan heeft uitgenodigd om verder te praten over de formatie. „Wij hopen op een constructief gesprek bij de informateur morgen”, laat een VVD-woordvoerder weten in reactie op Kaags plan. Zowel VVD als CDA zijn geen voorstander van regeren met ’dubbel-links’ en meer partijen dan noodzakelijk voor een meerderheid.

CU-leider Gert-Jan Segers lijkt het gesprek met D66 in elk geval wel aan te willen gaan. In een interview met het AD zegt hij ’geen boosheid’ te voelen over de partij die hem tijdens de formatie meerdere malen heeft uitgesloten.

Minderheidskabinet

Een minderheidskabinet, waar D66 zich de afgelopen tijd geen fan van toonde, sluit Kaag ook niet uit. Al kijkt de D66-leider met gemengde gevoelens naar de algemene politieke beschouwingen waarin de oude coalitie een deal sloot om de begroting flink op te plussen.

Ze is tevreden dat partijen uit het midden er met elkaar uitkwamen: „Het resultaat is uiteindelijk best goed geworden.”

Maar het is volgens Kaag nog maar de vraag of dat vaker zo gaat: „Je kan daar niet een conclusie uit trekken dat een minderheidsvariant daarom een heel goede manier van politiek bedrijven is.”

Bovendien ziet de net afgetreden minister dat het met 2 miljard euro wel veel heeft gekost om tot elkaar te komen: „En misschien gaat het niet iedere keer zo soepel.”