Nieuws/Binnenland

“Net uit het ziekenhuis? Let op trombose!”

TMG Natives

Net ontslagen uit het ziekenhuis? Wees dan alert op trombose, adviseert prof. dr. Dees Brandjes. De hoogleraar vasculaire geneeskunde in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam weet hoe belangrijk het is om de klachten tijdig te herkennen.

TMG Natives

Klopt het dat zes op de tien van de trombosegevallen ontstaat tijdens of na een ziekenhuisopname?
“Ja, het gaat dan om trombose in de aderen, zoals een trombosebeen of -arm of een longembolie. Elk type operatie geeft een verhoogd tromboserisico. Vooral orthopedische operaties, bijvoorbeeld heup- en knievervanging en neurochirurgische ingrepen staan bekend om hun sterk verhoogd tromboserisico. Ook kankerpatiënten hebben meer kans op trombose. Een verhoogd tromboserisico is er ook voor mensen die met een ernstige infectie zijn opgenomen en pilgebruiksters. Een kleine groep patiënten heeft een erfelijke of verworven aandoening die tot trombose kan leiden.”

Zijn artsen alert op trombose?

“In het ziekenhuis wordt er goed op deze patiëntengroepen gelet. Ze krijgen preventief bloedverdunners en eventueel een steunkous. Hierdoor kun je het aantal trombosegevallen beperken, maar juist ná die ziekenhuisopname is er trombosegevaar. De symptomen zijn namelijk niet altijd meteen herkenbaar.” Reden genoeg om patiënten goed te informeren?
“Klopt! Trombose kan tot wel drie maanden na de ziekenhuisopname uiten. Wat dat betreft kan het een sluipmoordenaar zijn. Een trombosebeen kan ernstige pijn, tintelingen of een open been veroorzaken. En als een bloedprop doorschiet naar de longen kan de longfunctie sterk verminderen of er kan rechtszijdig hartfalen optreden. Een patiënt kan er zelfs aan overlijden.”