Nieuws/Binnenland

Jan Mulder: “In het begin wijt je ieder pijntje aan je TIA”

TMG Natives

Vlak voor Jan Mulder eind maart de uitzending van De Wereld Draait Door in moest, brak het zweet hem uit, begon hij te wankelen en kwam hij niet meer uit zijn woorden. De schrijver en oud-voetballer was getroffen door een TIA. Een half jaar later is Jan Mulder weer fit, maar slikt wel dagelijks zijn bloedverdunners en andere medicijnen. “Ik ben nu dus zo’n man met een medicijndoos met vakjes voor een week.”

TMG Natives

“Moet ik de mensheid waarschuwen?”, vraagt Jan Mulder direct als we hem bellen voor het interview over zijn ervaring met een TIA. Op de vraag of hij vindt dat dat nodig is, antwoordt hij: “Nou ja, ik kan wel iets zeggen over een verkeerde levensstijl, maar een TIA krijgen zit ook gewoon in je genen en je bloedvaten. Een klein beetje oppassen kan natuurlijk geen kwaad. Geen uitspattingen met drugs en alcohol en je moet bewegen, zei mijn dokter. Dus dat doe ik ook. Ik probeer op dit moment een conifeer uit mijn tuin te krijgen, maar hij wil maar niet uit de grond.”

Maar hoe is het met je, een half jaar na je TIA?

“Ik blijk een vernauwing te hebben in mijn nekslag- ader, maar uit verder onderzoek is gebleken dat al mijn andere bloedvaten gezond zijn. Ook mijn aorta. Daar kikkerde ik dan wel weer van op. Ik slik nu medicijnen, bloedverdunners. Die moet je tot je laatste snik nemen. Ik ben nu dus zo’n man met een medicijndoos met vakjes voor een week.”

Heeft het je dagelijks leven veranderd?

“Het is mijn taak om gewoon door te gaan met mijn leven, zonder uitspattingen. Het lijkt me juist contraproductief om bang te zijn. Je moet ontspannen op de afgrond af en je niet sappel laten maken om dingen die er nog niet zijn.”

Ben je alert op een nieuwe aanval?

“Je hóéft het niet terug te krijgen, maar ik zit wel met die ene vernauwing in m’n nek. Ik ga de goden ook niet verzoeken met al te positieve woorden over mijn gezondheid, maar ik ben ook niet bang dat ik morgenmiddag ineens weer een TIA heb. En áls ik nog een keer de symptomen krijg, weet ik in ieder geval precies wat er aan de hand is. Dan zet ik de auto aan de kant en weet ik wat me te doen staat: de ambulance bellen.”

Wat waren de symptomen bij jou?

“Ik kreeg door dat er iets mis was, doordat er een rivier van zweet op mijn voorhoofd stond. Ik begon te wankelen met lopen. Op dat moment was ik bij De Wereld Draait Door om over het overlijden van Johan Cruijff te praten. Het was tien voor zeven en ik dacht nog: ‘Ik red de uitzending niet’. Ik ben even gaan liggen in het kamertje van Matthijs van Nieuwkerk en begon enorm te braken. Het vreemde was dat de mensen om me heen banger reageerden dan ik. ‘Jongens, het valt mee’, heb ik nog gezegd.”

Vond je het meevallen?

“Als ik terugkijk op die TIA, leek het alsof ik het accepteerde. Ik had wel door dat er iets ernstigs was. Ik begon te zweten, te wankelen, te braken en ik sprak met dubbele tong. Maar gek genoeg was het proces fysiek wel prettig. Doktoren zeiden dat het bij de verdrinkingsdood net zo werkt. Je voelt een soort euforie. Zo sterk was het bij mij misschien niet, maar ik was ook niet bang. Meer een soort gelaten. Ik had geen controle meer, maar gelukkig ben ik niet zo’n klein kind als ik had gedacht. Ik had geen doodsangst voor het naderende onheil. Ergens was er acceptatie, terwijl ik de dood haat.”

Wist je wat je overkwam?

“Dat ik een TIA had, schoot niet meteen door mijn hoofd, wel dat er iets was met mijn hoofd. Ik dacht: ‘dit is ernstig’, maar het drong vreemd genoeg niet tot me door. Ach, even naar het ziekenhuis. Dat was ik uit mijn voetbaltijd wel gewend met mijn blessures. Misschien is die reactie wel mijn geluk geweest. Als je doodsbenauwd bent, werkt dat alleen maar averechts.”

Hoe heb je gehandeld?

“Ik herinner me dat ik zelf zei: ‘bel een ambulance, ik kan niet meer lopen’. Maar ik zei ook iets als ‘breng me naar de plu’. Ik kreeg VU niet meer uit mijn mond. Niet meer duidelijk kunnen praten was misschien wel het belangrijkste signaal dat er iets mis was. Ik praat al met Groningse tongval, maar dit was echt niet meer te verstaan.”

Hoe word je behandeld als je een TIA hebt?

“Ik ben met de ambulance naar het VU gebracht. De arts kwam me in de ambulance al opzoeken om te vragen of ik nog kon staan. Dat kon ik net. Dat schijnt uit te maken voor de dosis bloedverdunners die je krijgt. Op de scan in het ziekenhuis konden de artsen vervolgens nergens littekens vinden die wijzen op een TIA, maar iedereen was het erover eens dat ik een TIA had gehad. Het was in ieder geval duidelijk geen aanval van griep. Na drie dagen ieder uur gecheckt te worden, mocht ik naar huis.”

Wat was voor jou de nasleep van de TIA?

“Ik ben een maand lang een beetje moe geweest. Ten minste, dat denk ik. Als zoiets als een TIA je overkomt, wijt je er ineens alles aan. Ieder pijntje of raar gevoel. Het is een soort nieuwe vijand waar je machteloos tegen bent. Misschien overdrijf je daardoor een beetje. De neuroloog in het ziekenhuis keek me ook heel indringend aan om te zien of mijn mond scheef hing. De helft van je gezicht kan gaan hangen door een TIA. Dat heb ik ook bij mijn moeder gezien, die er jaren geleden een heeft gehad. De neuroloog dacht een scheefhangende mondhoek te zien. Toen zei ik tegen haar: ‘Mevrouw, dat is mijn normale gezicht. Ik heb altijd van die plooien gehad bij mijn mond.’ Eenmaal thuis dacht ik toch ook iets te zien, maar nu, ruim een half jaar later, is het verdwenen.”

Is het vertrouwen in je lichaam weer terug?

“Jawel. Ik had het geluk dat ik een vrij licht verschijnsel had. Je kunt ook tijdelijk verlamd raken. Ik wil het dan ook niet dramatiseren. Wat er ook nog komt: ik ontvang het met een glimlach. Ik herken de symptomen nu in ieder geval.”