Nieuws/Binnenland
1284347
Binnenland

“Het was geen onschuldige griep, maar trombose”

In november is het vier jaar geleden dat Gerard, Anita en Melissa hun dochter en zus verloren aan de gevolgen van een longembolie. Sinds die tijd maken zij met de Stichting Project Laura zoveel mogelijk mensen alert op het risico op trombose als gevolg van de anticonceptiepil. “Trombose is niet alleen de verantwoordelijkheid van artsen. We moeten er allemaal alert op zijn.”

Nee, ze zijn niet tegen het gebruik van de pil. Dat zeker niet. “Maar realiseer je wel dat het een medicijn is en dus bijwerkingen kan hebben”, zegt Gerard Brussaard, die samen met zijn vrouw Anita en dochter Melissa oprichters zijn van Stichting Project Laura. Vier jaar geleden verloren zij compleet onverwacht hun 17-jarige dochter en zus Laura aan een bijwerking van de pil: trombose. Het gebruik van de pil in combinatie met een tot die tijd nog niet aan het licht gekomen afwijking in haar bloed, veroorzaakte bloedpropjes die uiteindelijk zouden leiden tot de longembolie waaraan Laura overleed.

Eind november 2012 leek Laura een onschuldige griep te hebben: koorts, vermoeidheid en algehele lamlendigheid deden haar besluiten thuis te blijven van school. De ‘griep’-verschijnselen werden snel erger. Laura viel flauw en was zelfs te moe om naar de huisarts aan het einde van de straat te lopen. Ook de huisarts dacht aan griep, maar besloot door de niet-verbeterde situatie de volgende dag bloed af te nemen bij Laura. Dat zou niet meer gebeuren. Op die woensdagavond verslechtert Laura’s situatie ineens zo erg dat haar vader haar moet reanimeren. Hulpverleners in het VUMC doen alles wat ze kunnen en er wordt besloten Laura met een trauma- ambulance naar het Erasmus MC te brengen om haar aan te sluiten aan een hartlongmachine. Het is te laat. Nog geen vier dagen na haar eerste ziekteverschijnselen overlijdt Laura.

“We hadden natuurlijk veel vragen. Wat was er met Laura gebeurd? Ook de artsen wilden het weten”, zegt Gerard. Bloedonderzoek bij hem, zijn vrouw en Laura’s zus geven uiteindelijk duidelijkheid. “Laura bleek een afwijking in haar bloed te hebben: een proteïne S-deficiëntie. Ze had te weinig van het stofje dat het stollingsproces in je bloed moet stoppen. Dat wordt extra beïnvloed als je vrouwelijke hormoonspiegel ineens stijgt. Bijvoorbeeld als je begint met de pil. Als een bloedvat dan beschadigt, gaat je bloed wel stollen om dit te ‘repareren’, maar houdt het stollen vervolgens niet meer op.” De bloedpropjes die waarschijnlijk in de buikader ontstonden, kwamen in Laura’s longen terecht, waardoor de longembolie ontstond.

“Nu denk je: één prikje en we hadden het geweten.
Als we haar bloed eerder hadden laten testen, hadden we geweten dat er te weinig zuurstof in zat en dan had ze al eerder vervolgonderzoek gehad. We wisten het gewoon niet. De arts ook niet. Voorlichting is dus nog steeds nodig. En daarom ook ons advies aan alle meiden: ben je net aan de pil en voel je je grieperig? Ga op z’n minst naar de huisarts voor onderzoek of nog beter: laat een d-dimeer bloedonderzoek uitvoeren om trombose uit
te sluiten.”

De LAURA

Vrijdag 21 oktober presenteren Laura’s ouders en zus samen met Ahrend
De LAURA®. Een stoel ontworpen door de in 2012 aan een longembolie over- leden Laura Brussaard. De opbrengst van De LAURA® komt volledig ten goede aan Stichting Project Laura.

Twee weken voor de 17-jarige Laura plotseling overleed aan de gevolgen van een longembolie, ontwierp ze voor haar opleiding Product Design een omkeerbare stoel voor kinderen en volwas- senen. Kinderen die geborgenheid zoeken, kunnen erin wegkruipen, ouders kunnen de stoel omkeren en hoger zitten. Dat de stoel nu ook echt verkrijgbaar is, is te danken aan vereende krachten. Laura’s klasgenoten onderzochten na haar overlijden of ze een van Laura’s ontwerpen konden uitvoeren. Ontwerper Bas Pruyser hielp hen daarbij en een presentatie van Laura’s vader bij Ahrend maakte de cirkel rond. De opbrengst van De LAURA® gaat naar Stichting Project Laura, zodat de stichting zoveel mogelijk mensen kan voorlichten over de mogelijke vorming van trombose als bijwerking van de pil.

De LAURA® is te bestellen via www.ahrend.com/delaura.

Kijk voor meer info over Stichting Project Laura op www.stichtingprojectlaura.nl