Nieuws/Binnenland

Deze drie vrouwen kregen een zeldzame vorm van trombose

1 / 3

TMG Natives

Wie last heeft van zijn been, trekt al snel aan de bel. Een trombosebeen is immers de meest bekende vorm van trombose. Maar wat als de trombose in een ander lichaamsdeel toeslaat? Herken je het dan ook? Deze vrouwen vertellen over hun ervaring met zeldzamere vormen van trombose. Frank Leebeek, internist-hematoloog en hoogleraar op het gebied van bloedstolling in het Erasmus MC, geeft uitleg.

1 / 3

TMG Natives

“Een bloedpropje verstopte de ader in mijn hoofd”

Devi Eitze (20)

“Het begon met een ontzettende hoofdpijn. Dit was geen migraine, want daar had ik ervaring mee. Toch stuurde de huisarts me tot drie keer toe naar huis met middelen tegen migraine. Tot ik terugkwam omdat mijn oog heel
gek stond. Er was een MRI-scan nodig om sinustrombose te ontdekken. Een bloedpropje verstopte de ader in mijn hoofd die voor de afvoer van bloed zorgt. Daardoor kwam er druk op mijn hoofd en raakten zenuwen bekneld. Die druk werd echter niet minder, ondanks de bloedverdunners. Mijn gehoor werd slechter en mijn smaak verdween. Artsen wisten er geen raad mee. Gelukkig vond ik zelf na heel veel googlen een arts die gespecialiseerd is in sinustrombose. Hij ontdekte dat de bloedprop te langzaam slonk waardoor het opgehoopte vocht in mijn hoofd niet weg kon. Nu, drie jaar later, krijg ik voorzichtig het vertrouwen in mijn lichaam terug. Maar het risico op trombose blijft. Ik mag in ieder geval geen hormonen meer slikken. Mijn trombose is ontstaan door een combinatie van de pil en aanleg in mijn bloed. Dat is het gevaarlijke aan deze vorm van trombose. Het ontstaat niet, zoals soms bij een trombosebeen, door te weinig beweging. Het is er zomaar zonder waarschuwing.”

Frank Leebeek: “Jaarlijks krijgt een à twee op de duizend Nederlanders te ma- ken met trombose. Meestal zijn dit ouderen. Maar ook jongeren kunnen trombose krijgen. Vaak wordt dit dan veroorzaakt door een combinatie van factoren. Wanneer je, soms zonder het te weten, een erfelijke aanleg voor stollingsproblemen hebt, vergroot het gebruik van bijvoorbeeld de pil de kans op trombose.”

”Van een trombosearm had ik nog nooit gehoord”

Nadia Marhoum (29)

“Twee weken na de bevalling van mijn zoon
kreeg ik heel erg pijn in
mijn arm. Alsof ik verkeerd had gelegen of het dragen van mijn baby te
zwaar was. Een dag later werd mijn arm dikker en
dacht ik aan een ontsteking. Toen mijn arm ook nog koortsig warm werd, stuurde mijn moeder me naar de huisarts. Die dacht aan een trombosearm, maar had er zelf ook nog nooit één gezien.

Ik had me goed voorbereid op mijn zwangerschap.
Had gelezen over een trombosebeen en daar goed op gelet, maar van een trombosearm had ik nooit gehoord. Eenmaal in het ziekenhuis bleek op de echo dat ik zelfs twee gevallen van trombose in mijn arm had. De eerste had ik niet eens gemerkt. Ik ben nu een maand van de bloedverdunners af. Een half jaar heb ik ze geslikt. De tweede trombose is weg. De eerste heeft een litteken achtergelaten waardoor mijn ader daar een versmalling heeft. Er is dus een kans dat ik weer een trombosearm krijg. Daar denk ik niet te veel aan, maar ik weet nu wel dat ik direct naar de huisarts ga als ik pijn heb.”

Frank Leebeek: “Vrouwen hebben tijdens hun kraam- periode een grotere kans op trombose, doordat het bloed sneller stolt. Armtrombose is een zeer zeldzame vorm, maar wel belangrijk om te herkennen. Een losschietende bloedprop kan namelijk tot een longembolie leiden, wat levensbedreigend kan zijn.”

”De oorzaak voor mijn buiktrombose is nog altijd niet gevonden”

Desiree Bel (50)

"Voor mijn buiktrombose hebben de artsen nog geen oplossing gevonden. Het begon met vreselijke maagpijn die uitstraalde naar mijn rug. De huisarts wilde maagzuurremmers voorschrijven. Ik wilde een buikecho, want ik vertrouwde het niet. Uit de echo bleek dat ik drie verstopte aderen had: de ader in mijn lever die bloed afvoert (vena porta. red.) en twee belangrijke aderen in mijn buik, vena cava en iliaca. Een levensgevaarlijke situatie. Ondanks de bloedverdunners, heb ik daarna vier maanden op bed gelegen door de pijn. De verstopte

vena porta zorgde voor een enorme druk op mijn lever. De pijn is nu minder, maar de bloedverdunners beperken me in mijn dagelijks leven. Ik moet mijn medicijnen op tijd slikken, heb bij een klein stootje al blauwe plekken en moet uitkijken voor inwendige bloedingen. Vlak voor de trombose was ontdekt, was ik mijn eigen bedrijf begonnen. Daar kon ik meteen mee stoppen. Ik rookte niet, dronk niet en toch kreeg ik trombose. Ik hoop nog steeds een arts te vinden die wel de oorzaak van mijn trombose kan ontdekken. Ik wil me er niet bij neerleggen dat ik op mijn vijftigste al zo beperkt word.”

Frank Leebeek: “Buiktrombose is een van de zeldzaamste, maar ook meest gevaarlijke vormen van trombose. Het is belangrijk de onderliggende oorzaak te vinden, zodat ook die behandeld kan worden. Dat lukt niet altijd, daarvoor is meer wetenschappelijk onderzoek nodig, maar we hebben wel pas ontdekt dat in dertig tot veertig procent van de gevallen een beenmergziekte de oorzaak is. Maar ook al is de aanleiding bekend, je bent je hele leven veroordeeld tot bloedverdunners.”