Nieuws/Binnenland

Antistollingspas geeft veilig gevoel

TMG Natives

Marian van Ommeren (49) kon je altijd wakker maken voor een beetje actie en avontuur. “Bergbeklimmen, canyoning: ik was gek op actieve vakanties!” Maar ze kreeg ondanks haar sportieve en bewuste levensstijl eerder dit jaar de schrik van haar leven: ze zat in de auto toen het zicht in haar linkeroog plotseling verdween.

TMG Natives

“Ik heb mijn moeder gebeld toen ik het zicht in mijn linkeroog verloor en ben naar haar huis gereden. Zij belde meteen 112.” In het ziekenhuis bleek dat Marian een TIA had gekregen. Dat was reden voor verder onderzoek, waaruit naar voren kwam dat ze een beenmergaandoening heeft met een verhoogd aantal bloedplaatjes. Dat zorgt weer voor een verhoogde kans op trombose, met als gevolg die TIA. “Ik ben ontzettend geschrokken”, vertelt Marian, moeder van twee tieners, nu. “Ik leefde altijd supergezond, was actief en eigenlijk nog relatief jong, dus ik had nooit verwacht dat me van het ene op het andere moment zoiets zou kunnen ge- beuren. Al speelde het achteraf gezien wel al veel langer, maar dat heb ik nooit doorgehad.”

Veel geluk gehad

Marian had zich in de twee jaar ervoor al een aantal keer bij de huisarts gemeld met vermoeidheidsklachten en erge hoofdpijn. “Ik kreeg allerlei onderzoeken, maar daar kwam niets uit. De huisarts dacht aan de ziekte van Pfeiffer. Ze heeft toen wel gezien dat het aantal bloedplaatjes hoger was dan normaal, maar daar geen andere conclusies aan verbonden of nog verder onderzoek naar gedaan.”

Ze neemt het haar huisarts niet kwalijk, maar ze realiseert zich wel dat het met haar veel slechter had kunnen aflopen. “Ik heb heel veel geluk gehad. Misschien heeft mijn actieve en gezonde manier van leven er wel voor gezorgd dat het niet nog erger was.” Haar aandoening komt slechts bij drieduizend mensen voor in Nederland en is dus zeldzaam. Haar zicht is hersteld, maar om een nieuwe trombose te voorkomen, moet ze wekelijks een medicijn injecteren dat het beenmerg afremt in de aanmaak van bloedplaatjes. Bovendien moet ze de rest van haar leven bloedverdunners blijven gebruiken.

Antistollingspas

Dat is de reden waarom ze via de Trombosestichting een Antistollingspas heeft aangevraagd. “Ik vind het heel goed dat die pas er is. Als er iets met me gebeurt, moet meteen duidelijk zijn dat ik bloedverdunners gebruik. Zeker in een situatie waarin ik niet in staat ben om te communiceren. Dat geeft me een veilig gevoel. Bovendien zie ik het als iets wat je als patiënt bewustmaakt van je aandoening en medicijngebruik. Als ik de Antistollingspas in mijn portemonnee zie, denk ik er ook eerder aan om bijvoorbeeld mijn tandarts of de drogist te melden dat ik bloedverdunners gebruik. Je realiseert het je niet altijd, maar het is voor veel zorg- en hulpverleners belangrijk om te weten dat je bloedverdunners gebruikt, omdat je meer kans hebt op bloedingen.” Marian is vastberaden om door te gaan met gezond leven en krijgt naar eigen zeggen steeds meer
het vertrouwen in haar lijf terug. Bergbeklimmen en canyoning zit er voor haar alleen niet meer in. “Het risico om te vallen en dan een bloeding te krijgen door de bloedverdunners is te groot. Ik vind het moeilijk, maar als dit het nu is? Ik ben ontzettend blij dat
er een behandeling mogelijk is en er is op deze manier prima mee te leven!”