Nieuws/Buitenland
1284492045
Buitenland

Chef EU-parlement in brief: hulp voor migrantenschip

David Sassoli.

David Sassoli.

BRUSSEL - De 121 migranten op het reddingsschip Open Arms moeten onmiddellijk hulp krijgen en eerlijk worden verdeeld over Europese landen. Die oproep doet de voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, in een brief aan Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

David Sassoli.

David Sassoli.

Het is steeds hetzelfde liedje als een schip met migranten in Europese wateren vaart, klaagt Sassoli over de weigering van EU-landen hen op te nemen. De onder Spaanse vlag varende Open Arms dobbert al ruim een week op de Middellandse Zee en weigert hen terug te brengen naar Libië. Onlangs zijn wel enkele hoogzwangere opvarenden van het schip gehaald.

Het schip kan nergens heen en hulp lijkt niet in zicht, schrijft Sassoli. „In een tijd dat eigenbelang de norm lijkt te zijn, moeten we onze plicht voluit vervullen.” Europa heeft volgens hem zijn „hart en ziel” verloren als het de opvarenden niet beschermt.

De Italiaan zegt zich ervan bewust te zijn dat lidstaten zijn verzoek alleen op vrijwillige basis kunnen inwilligen. De hervorming van het Dublin-systeem, dat voorschrijft dat asielaanvragen worden behandeld in het land van aankomst, verkeert namelijk al lange tijd in een patstelling, zodat migranten niet verplicht kunnen worden verdeeld. Uit protest daartegen weigert Italië reddingsschepen.

Amnesty International eist dat het schip met meer dan 30 kinderen direct toestemming krijgt om aan te meren. „Het is tijd dat Europese regeringen stoppen met het spelen met mensenlevens.” De organisatie wijst naar Spanje, Malta en Italië als schuldigen van de impasse en verwijt politici hun verantwoordelijkheid onder internationaal recht „schaamteloos” te ontlopen. Ook Amnesty noemt het huidige Dublin-system oneerlijk.

De Astral, een ander schip van de ngo Proactiva, vertrekt zaterdag volgens Amnesty vanuit Spanje om de Open Arms te helpen met onder meer voedsel water en medicijnen.