Nieuws/Buitenland
1284666
Buitenland

'Moskou plaatst raketten in Kaliningrad'

WASHINGTON - Rusland heeft raketten die kunnen worden voorzien van kernkoppen verplaatst naar Kaliningrad, een kleine enclave aan de Oostzee. Dat bevestigde een Amerikaanse inlichtingenfunctionaris vrijdag al, na berichten in Estlandse media. Het Russisch ministerie van Defensie gaf de manoeuvre zaterdag ook toe maar zei erbij dat het om een routine-oefening gaat. Die is bedoeld om de spreiding van wapensystemen over het land te trainen.

Woordvoerder Igor Konasjenkov verklaarde dat dit niet het eerste transport van Iskander-raketten naar Kaliningrad is en ook niet het laatste. "Dat is onderdeel van de militaire training van de Russische strijdkrachten". Een paar jaar geleden werd een vergelijkbaar raketsysteem naar de enclave tussen Polen en Litouwen gebracht voor een legeroefening. Ook toen werd geopperd dat het om een politiek signaal richting de NAVO ging.

Konasjenko stelde dat een van de Iskanders opzettelijk is tentoongesteld voor de camera van een Amerikaanse spionagesatelliet. "We hebben niet lang hoeven wachten; onze Amerikaanse makkers bevestigden het zelf in hun onthullingsijver."