Nieuws
1285069
Nieuws

Nummer vier op wereldranglijst

Nederland weer beter in pensioenen

Goed nieuws voor millennials. Nederland is gestegen in de wereldranglijst van duurzame pensioenstelsels. Daarmee zien de financiële vooruitzichten er voor toekomstige generaties rooskleuriger uit.

Nederland is opgeschoven van de vijfde plek in 2014 naar de vierde plek in 2016, onder Zweden, Denemarken en de nummer 1 Australië. De zogenoemde Pensions Sustainability Index (PSI) van Allianz, geeft de houdbaarheid van pensioensystemen in 54 landen weer.

Net bij de snelle stijgers, Chili, Frankrijk, Japan, Maleisië en Mexico, hebben pensioenhervormingen in Nederland ervoor gezorgd dat de duurzaamheid van het stelsel is verbeterd. Zo begint de verhoging van de pensioenleeftijd zijn vruchten af te werpen. “Goed nieuws voor onze toekomstige pensioengeneraties, zoals de millennials”, zegt Mart Vreven, directeur Pensioenen bij Allianz Benelux tegen Amweb.nl.

Vergrijzing

In Nederland gaat onder meer de pensioenleeftijd omhoog naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021 om daarna mee te stijgen met de levensverwachting. Met deze en andere hervormingen wordt volgens Vreven de vergrijzing ‘ruimschoots goed gemaakt’. “Positief is daarnaast dat in Nederland de toekomstbestendigheid van het pensioenstelsel nog steeds hoog op de agenda staat."

Er is echter een kanttekening. “Onze studie beoordeelt de financiële houdbaarheid van de publieke pensioenstelsels, maar laat de houdbaarheid van de overheidspensioenen buiten beschouwing”, zegt Brigitte Miksa, hoofd internationale pensioenen bij Allianz Asset Management.

Zekerheid

“De hervormingen van de afgelopen tien jaar hebben de houdbaarheid van de stelsels weliswaar verbeterd, maar dit ging ten koste van het niveau en de zekerheid van de voordelen. Dit toont aan hoe gevoelig het is om te hervormen. Je moet de financiële gezondheid van de ene generatie veiligstellen en er tegelijk alles aan doen om de financiële vooruitzichten van toekomstige generaties niet in gevaar brengen.”