Nieuws/Binnenland
1285295732
Binnenland

Lockdown verlengd, meer steun voor ondernemers

Mark Rutte komt aan bij het Catshuis.

Mark Rutte komt aan bij het Catshuis.

Den Haag - We zijn voorlopig nog niet af van de strenge lockdown die sinds half december het land op slot zet. De stevige maatregelen die tot 19 januari zouden lopen, worden waarschijnlijk met nog eens drie weken verlengd. Om ondernemers die nu nog langer getroffen worden tegemoet te komen, kijkt het kabinet naar extra financiële steun.

Mark Rutte komt aan bij het Catshuis.

Mark Rutte komt aan bij het Catshuis.

Dat is volgens ingewijden de uitkomst van het kabinetsoverleg over de coronacrisis, zondagmiddag in het Catshuis. Hoewel het RIVM op zondag een daling in de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames kon melden, is de situatie nog lang niet goed genoeg om aan versoepelen te denken.

Daarom houdt het kabinet de strenge lockdown – waarin onder meer ook scholen en winkels de deuren moesten sluiten – voorlopig in stand. Het kabinet kijkt de komende dagen nog wel of er voor de basisscholen een iets soepeler regime mogelijk is. Op de scholen speelt wel het probleem van de Britse variant van het virus die daar rondwaart. Dat zorgt volgens een bron voor ’terughoudendheid’ in het kabinet, en een ’pas-op-de-plaats-gevoel’.

Drie weken langer

Waarschijnlijk worden er nog drie weken vastgeplakt aan de huidige lockdown. Dat het land langer op slot blijft, komt niet als een verrassing. Premier Rutte en coronaminister De Jonge lieten afgelopen week al doorschemeren dat het er niet goed uit zag. Volgens betrokkenen werd er zelfs nagedacht over een verscherping van de lockdown, waarbij bijvoorbeeld ook hotels dicht zouden moeten. Maar dat gaat naar verwachting niet gebeuren.

Toch zal de verlenging van de lockdown voor ondernemers een hard gelag zijn. Daarom heeft het kabinet in het Catshuis ook besloten dat er meer steun moet komen voor ondernemers. Zij kunnen nu bijvoorbeeld al rekenen op looncompensatie en een vergoeding voor de vaste lasten. Volgens een ingewijde wordt er gekeken naar een verruiming van die bestaande steun, maar ook naar nieuwe varianten. Bijvoorbeeld voor startende ondernemers, die momenteel nog buiten de boot vallen.

’Erdoor slepen’

Daarbij blijft het nog altijd de vraag wat er wel en niet mogelijk is. Minister Wiebes (Economische Zaken) zoekt al langer naar een oplossing voor de starters, maar kon tot nu toe geen uitvoerbare oplossing bedenken.

Met de ruimere steun wil het kabinet zoveel mogelijk voorkomen dat bedrijven nu door de langere lockdown alsnog omvallen. Het plan is volgens een ingewijde om ’ondernemers erdoor te slepen’.

Ministers Koolmees (Sociale Zaken), Hoekstra (Financiën) en Wiebes gaan de komende dagen het plan voor extra steun uitwerken. Het kabinet praat maandag en dinsdag nog verder over hoe de verlenging van de lockdown er precies uit komt te zien. Dinsdagavond is er dan weer een nieuwe persconferentie met Rutte en De Jonge.