Nieuws/Binnenland
1285469551
Binnenland

Plannen voor boerenprotesten vrijdag bij Nijmeegse Vierdaagse: ’Gezellig feestje vieren’

NIJMEGEN - Boerenactivisten hebben plannen om vrijdag op twee locaties bij de Nijmeegse Vierdaagse aanwezig te zijn. Een ervan is Middelaar, zegt Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever donderdag in een video. Dat is een dorp in Noord-Limburg, op de grens met Gelderland, dat langs de route van het wandelevenement ligt.

Volgens Van den Oever is het de bedoeling dat het boerenprotest plaatsvindt in een wei, op eigen terrein van een boer die daarvoor toestemming heeft gegeven. „We kunnen de trekkers daar allemaal parkeren”, zegt hij.

De boerenvoorman zegt dat de demonstranten „vannacht aanrijden” zodat ze „de wandelaars niet zullen hinderen.” En dat het de bedoeling is „om een gezellig feestje te vieren.” Hij roept deelnemers op om voor 05.00 uur aanwezig te zijn, omdat „erna de hele boel wordt afgesloten.” „We willen niet dat de Vierdaagse last heeft van ons.”

Gebruikelijk is dat de parcoursen van de Vierdaagse ’s nachts tussen 01.00 en 03.00 uur worden afgesloten. De wandelaars arriveren vrijdag in de tweede helft van hun marsdag in Middelaar. Om daar te komen, moeten ze in het Brabantse Cuijk over een speciaal voor hen aangelegde pontonbrug over de Maas.

"We willen niet dat de Vierdaagse last heeft van ons."

Het Vierdaagsebestuur rekent er op dat de boeren de lopers niet zullen hinderen. Volgens het bestuur hebben de actieboeren beloofd dat dat niet gaat gebeuren. „We hebben geen aanleiding te denken dat het toch zou gaan gebeuren”, aldus het bestuur. Voor eventuele maatregelen tegen boerenacties verwijst het bestuur naar de gemeenten.

Het is niet duidelijk wat de gemeente Mook en Middelaar vindt van het voornemen van de boerenactivisten. Ze waren nog niet direct bereikbaar voor commentaar. De gemeente is vrijdag gesloten wegens de Vierdaagse.

Eerder werd na een rechtszaak besloten dat de activisten ook aanwezig mogen zijn bij de Vierdaagse-intocht in Nijmegen, met vijftig personen en één tractor. In Nijmegen geldt een noodverordening die boerenprotesten tijdens de Vierdaagse verbiedt. Volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls heeft hij zijn beleid afgestemd met de burgemeesters van alle doorkomstgemeenten, dus ook met Mook en Middelaar.. De laatste tijd protesteren boerenactivisten op meerdere plekken in het land tegen het stikstofbeleid van het kabinet.