Nieuws/Buitenland
1286105
Buitenland

Politieauto's in Dresden in brand gestoken

DRESDEN - In de Oost-Duitse stad Dresden zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie politieauto's in brand gestoken. Het is niet bekend wie de brandstichter is of wat het motief kan zijn. Donderdagmiddag werd er onder een belangrijke brug over de Elbe een nepbom gevonden. Afgelopen maandag waren er in de stad twee bomaanslagen, een voor de deur van een moskee en een voor de ingang van het congrescentrum.

Maandag komen de Duitse president Joachim Gauck en bondskanselier Angela Merkel naar Dresden om er de Dag van de Duitse Eenheid te vieren. Op 3 oktober 1990 hield de communistische Duitse Democratische Republiek (DDR) officieel op te bestaan.

De herwonnen eenheid is al meer dan 25 jaar oud, maar Duitse media herinneren dit weekeinde aan de voortdurende achterstand van de voormalige DDR. Zo zijn bijvoorbeeld de lonen in het voormalige West-Duitsland circa 750 euro per maand hoger dan in de ex-DDR. Het gemiddeld brutomaandloon in het voormalige Oost-Duitsland is 2449 euro, in de rest van het land is dat 3218 euro.