Nieuws/Binnenland
1286145311
Binnenland

Extinction Rebellion zegt dat actie gewoon doorgaat

Klimaatactivist mag niet naar blokkade A12

Advocaat Willem Jebbink (L) en activist Lucas Winnips in de rechtbank voor het kort geding

Advocaat Willem Jebbink (L) en activist Lucas Winnips in de rechtbank voor het kort geding

DEN HAAG - De voorzieningenrechter kan vrijdag in een kort geding niet oordelen of het al dan niet terecht is dat het Openbaar Ministerie een klimaatactivist toegang tot de Utrechtsebaan heeft ontzegd. De betreffende klimaatactivist, Lucas Winnips, mag daarom zaterdag niet naar de demonstratie op de A12 van Extinction Rebellion. Ondanks gesprekken met de politie, de gemeente en het OM wil Extinction Rebellion op zaterdag hun actie gewoon doen.

Advocaat Willem Jebbink (L) en activist Lucas Winnips in de rechtbank voor het kort geding

Advocaat Willem Jebbink (L) en activist Lucas Winnips in de rechtbank voor het kort geding

Dinsdag wordt de zaak opnieuw voorgelegd bij de raadskamer. Die zal dan officieel beoordelen of het terecht is dat het OM Winnips een zogeheten gedragsaanwijzing heeft opgelegd, waardoor de activist de komende tijd niet op of in de buurt van de Utrechtsebaan mag komen, zoals dat stuk snelweg heet. De rechter wijst er vrijdag op dat Winnips wel mag demonstreren op het Malieveld, dat aan de A12 ligt. Ook het OM zei al eerder dat Extinction Rebellion daar wel welkom is. De actiegroep wil echter demonstreren „op een plek die ertoe doet”, en heeft daarom de snelweg tussen het ministerie van Economische Zaken en het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer gekozen.

„Demonstreren is een grondrecht, een groot goed in onze democratische samenleving”, stelde de rechter. „Maar dat recht is ook niet onbegrensd. Als dat noodzakelijk is, mag dat worden beperkt.” De advocaat van de activist Willem Jebbink stelde in de rechtszaak dat de gedragsaanwijzing van het OM onterecht was. Het inperken van het demonstratierecht is voorbehouden aan de burgemeester, zei hij.

Teleurgesteld

Winnips laat na de zaak weten teleurgesteld te zijn over de uitkomst. „We hadden goede hoop.” Donderdagochtend zijn nog zes andere klimaatactivisten opgepakt omdat zij opriepen mee te doen aan deze demonstratie. Ook zij kregen daarna te horen dat ze zich de komende negentig dagen niet op de Utrechtsebaan mogen begeven.

Na de aanhoudingen lieten negen maatschappelijke organisaties weten de acties van het OM onterecht te vinden en „een poging om het maatschappelijk debat over vreedzaam actievoeren negatief te beïnvloeden en te criminaliseren.” De bestuurders van de organisaties zoals Greenpeace, Milieudefensie, FNV en Oxfam Novib zijn nu van plan ook naar Den Haag te gaan. Ze willen zich bij de actie van Extinction Rebellion uitspreken voor het recht op protest. Inmiddels zeggen ongeveer veertig organisaties aanwezig te zijn bij deze steunactie, meldt Greenpeace. Er worden veel actievoerders verwacht.

Extinction Rebellion: blokkade A12 zaterdag gaat door

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion houdt vast aan de plannen om zaterdag rond het middaguur de snelweg A12 in Den Haag te blokkeren. De activisten zeggen dat ze vrijdag hebben gesproken met het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente Den Haag, maar dat dit niets heeft opgeleverd.

„Wij betreuren de onwil van de gemeente Den Haag om de veiligheid van de demonstranten en andere weggebruikers te garanderen”, stelt Extinction Rebellion. Volgens de groep willen ongeveer duizend bezorgde burgers meedoen aan de blokkade.