Nieuws/Binnenland
1286154
Binnenland

Rutte: ’Onzin Russen over MH17 moet stoppen’

DEN HAAG - Het in diskrediet brengen van het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 door de Russen kan niet, vindt premier Rutte. „Het verspreiden van onzin over dit onderzoek moet stoppen, het betwijfelen van de onafhankelijkheid accepteren we niet”, aldus de premier tegen de NOS.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken riep vrijdagavond de Nederlandse ambassadeur in Moskou op het matje in verband met het onderzoek. De ambassadeur moet zich maandag melden.

Ambassadeur Renée Jones-Bos zal uitleg krijgen waarom Rusland de bevindingen van het Joint Investigation Team (JIT) over het neerhalen van de MH17 niet accepteert. Volgens het Russische ministerie gaat het strafrechtelijk onderzoek ,,een verkeerde richting uit'', liet woordvoerster Maria Zakharova vrijdagavond weten. In de verklaring stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dat de eerste resultaten van het JIT ,,worden gepresenteerd als de enige waarheid en wordt geen ruimte gelaten voor twijfel en bezwaren''.

Verder werd vrijdagavond gesteld dat de ambassadeur zal worden medegedeeld dat ,,belangrijke, objectieve informatie van Russische zijde is genegeerd''. Dat leidt er volgens het ministerie toe dat ,,medewerking van Russische experts aan het onderzoek uiteindelijk wordt ondermijnd''. Tevens komen de werkelijke toedracht van de tragedie en de pogingen de schuldigen te vervolgen in het geding, aldus de Russische verklaring.

Volgens Rutte zal de ambassadeur in het gesprek maandag te kennen geven dat Rusland de onafhankelijkheid van het onderzoek moet respecteren.

Eerder op vrijdag werd de Russische ambassadeur in Den Haag, Alexander Sjoelgin, door minister Koenders ontboden vanwege de Russische kritiek op het onderzoek. Volgens Koenders is de diplomaat ,,te verstaan gegeven dat dergelijke ongefundeerde kritiek onacceptabel is”.

De internationale onderzoekers van het zogenoemde Joint Investigation Team (JIT) meldden woensdag dat de lanceerinstallatie waarmee de Buk-raket werd afgeschoten uit Rusland kwam en na de lancering weer is teruggekeerd naar Rusland. De raket, die op 17 juli 2014 het vliegtuig van Malaysia Airlines met 298 mensen aan boord neerhaalde, werd afgeschoten vanuit een gebied in Oost-Oekraïne waar pro-Russische rebellen de scepter zwaaiden.

Rutte zei dat het onderzoeksteam nu stap voor stap naar een volgende fase moet toewerken om de daders in beeld te krijgen; ,,zodat we ze voor het gerecht kunnen brengen en we ze kunnen veroordelen.’’ De premier volgde de persconferentie over de nieuwe feiten rond het neerhalen van MH17 in Zuid-Korea. Hij sloot daar woensdag een handelsmissie af.