Nieuws/Binnenland
1286220
Binnenland

Nederland en België grootste frietfabrikanten

DEN HAAG - Meer dan de helft van alle in Europa geproduceerde bevroren aardappelproducten komt uit Nederland en België. De meerderheid van de producten zoals patat, aardappelkroketten en rösti is bestemd voor het buitenland, met het Verenigd Koninkrijk als belangrijkste afnemer. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek

In 2015 produceerden Europese fabrikanten voor 3,8 miljard euro aan diepvriespatat. Ongeveer een derde daarvan kwam uit Nederlandse fabrieken. Dit komt neer op ruim 1,6 miljard kilo friet, een hoeveelheid die gelijkstaat aan een wekelijkse consumptie van tien puntzakken patat van 175 gram per Nederlander. België produceert bijna een kwart van de Europese bevroren aardappelproducten.

Beide landen zijn al jaren de belangrijkste Europese producenten van friet en andere aardappelproducten bestemd voor het vriesvak. Het Verenigd Koninkrijk is niet alleen een belangrijke afnemer, maar neemt ook bijna 16 procent van de Europese productie voor zijn rekening. Duitsland komt op plaats vier met 8 procent.