Nieuws/Binnenland

Zijlstra scoort met EMA op eerste EU-raad

EPA

BRUSSEL - „Een fantastisch resultaat”, noemt minister Halbe Zijlstra de toewijzing van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) aan Nederland. Na afloop van „een zenuwslopende” stemprocedure in Brussel waarna Amsterdam het EU-agentschap via een loting ’won’ van Milaan, ging hij het met ’EMA-ambassadeur’ en oud-minister Wouter Bos maandagavond „on-Nederlands vieren.”

EPA

De 27 EU-ministers van Buitenlandse Zaken moesten stemmen over een nieuwe plek voor het agentschap dat vanwege de brexit uit Londen weg moet. Er waren negentien kandidaten, waarvan drie hun bieding kort tevoren introkken. Het was Zijlstra’s debuut op het Brusselse toneel.

De blije minister vertelde na afloop dat premier Mark Rutte vanuit Den Haag nog tijdens de procedure met andere EU-leiders belde om ze voor Amsterdam te winnen. Na drie stemrondes waarin Amsterdam en Milaan als enige kandidaten waren overgebleven, was de strijd onbeslist. Een greep in een transparante bokaal met twee balletjes en de namen Milaan en Amsterdam op een papiertje bracht de uitkomst.

Bos, die maandenlang in heel Europa lobbyde voor Amsterdam, was opgelucht. „We wisten dat het kon maar dat het ook lukt is mooi”, zei hij in Brussel. „Nu ben ik er wel even klaar mee.”

Lees meer over