Nieuws/Buitenland
1288004
Buitenland

’Aanslag kerstmarkt Essen verijdeld’

Beelden van de kerstmarkt in Essen, vorig jaar.

Beelden van de kerstmarkt in Essen, vorig jaar.

BERLIJN - UPDATE - De Duitse politie heeft met de arrestatie van zes Syriërs een mogelijke aanslag op de bij Nederlanders populaire kerstmarkt van Essen voorkomen. Volgens Duitse media gaat het om IS-leden.

Beelden van de kerstmarkt in Essen, vorig jaar.

Beelden van de kerstmarkt in Essen, vorig jaar.

Jaarlijks trekt de markt in Essen, die volgende week start, zo’n vijf miljoen bezoekers. Onder hen vele tienduizenden Nederlanders. Bild en de Hessenschau melden dat juist deze markt was uitgezocht voor een aanval. Andere media citeren een politiewoordvoerder die Essen niet wil bevestigen.

Zo’n vijfhonderd agenten zijn betrokken geweest bij huizoekingen in Essen, Hannover, Kassel en Leipzig. Acht huizen werden doorgelicht. De aangehouden Syriërs zijn tussen de 20 en 28 jaar oud.

Ze worden ervan verdacht ’met wapens of springstof’ een aanslag te willen plegen op een openbare ruimte in Duitsland.

Vroeg stadium ingegrepen

Justitie heeft laten weten dat er in een vroeg stadium is ingegrepen en dat de samenzweerders nog in de fase van planning verkeerden. Wat ze precies van plan waren, moet uit verder onderzoek blijken, van bijvoorbeeld hun mobieltjes en laptops.

IS-strijders

De arrestanten hebben voor IS hebben gevochten in het Midden-Oosten. Ze zijn volgens Duitse media tussen december 2014 en september 2015 als vluchteling naar Duitsland gekomen.