Nieuws/Binnenland

’Overlastkonijnen niet afschieten maar verhuizen’

Hollandse Hoogte

Zandvoort - Een golfclub in Zandvoort heeft al jaren last van konijnen. Buurman en natuurbeheerder van de waterleidingduinen PWN zit juist te springen om de beestjes. Een en een is twee. PWN en Kennemer Golf & Country Club Zandvoort gaan samen om de tafel om te kijken hoe ze de gravende knagers met behulp van gemuilkorfde fretten kunnen vangen om ze ergens anders weer uit te zetten.

Hollandse Hoogte

Daarover bericht het Haarlems Dagblad.

De golfclub is al jaren klaar met de konijnen, omdat de diertjes met hun graafwoede de banen vernielen. In 2014 kreeg de club een schietvergunning van de provincie om het holenprobleem te verhelpen. In drie jaar tijd zijn er ruim tweeduizend konijnen omgelegd. Een nieuwe schietvergunning is inmiddels verleend.

Springen om konijnen

Natuurbeschermer PWN komt nu in actie. „Het is natuurlijk vreemd om in een gebied duizenden konijnen te doden, terwijl we elders in de duinen zitten te springen om deze knaagdieren. We hebben ze hard nodig om de begroeiing in de duinen kort te houden.”

Het bedrijf wil nu samen met de universiteit van Utrecht een onderzoeksproject starten met de Zandvoortste golfbaanknagers als proefkonijn. Een win-win-situatie zo vindt PWN. „De club is van de overlast af en wij krijgen de konijnen.”

Inzet van fret

Het idee is dat gemuilkorfde fretten de klus gaan klaren. Zij moeten de konijnen uit hun holen verjagen, zodat de beestjes in kooien kunnen worden gevangen en naar de buren worden overgebracht.

Rechtszaak

De Kennemer Golf & Country Club is bereid mee te denken over deze oplossing. Maar daar is Harry Hobo van de Stichting Natuurbelang niet helemaal gerust op. De natuuractivist heeft een rechtszaak tegen de golfclub aangespannen om het afschieten van de konijnen te voorkomen.

Lees meer over