Nieuws/Buitenland
1288656
Buitenland

Peking sluit laatste kolenmijn in 2020

PEKING - Peking gaat door met het buiten gebruik stellen van zijn kolenmijnen. Er resteren er nog drie. Uiterlijk in 2020 moet de laatste dicht zijn. Dat heeft persbureau Xinhua woensdag bekendgemaakt, zich beroepend op informatie van de stedelijke commissie voor ontwikkeling en hervorming. Die investeert flink in vervangende werkgelegenheid.

Peking heeft dit jaar de productie stilgelegd in twee bedrijven, die volgens commissielid Li Bin samen goed waren voor 1,8 miljoen ton steenkool. Over enkele jaren is deze vervuilende brandstof voor de energiecentrales geschiedenis. Die historie gaat ver terug. Al tijdens de Yuan-dynastie (1271-1368) werden in de regio kolen gedolven.

De kwaliteit in het bergachtig gebied ten westen van Peking bleek hoog. Sinds de stichting van de Volksrepubliek in 1949 was steenkool een vrijwel onmisbare energiebron voor de hoofdstad. Daar komt op korte termijn een einde aan. In 2010 had Peking nog 26 miljoen ton nodig, die hoeveelheid was vorig jaar al meer dan gehalveerd.