Nieuws/Binnenland
1288681
Binnenland

Opkomst woonreferendum Rotterdam stelt teleur

ROTTERDAM - Fractievoorzitter Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam is teleurgesteld over de lage opkomst tot dusver bij het woonreferendum Rotterdam woensdag. Om 16.15 uur was de opkomst 10,3 procent, 3 procentpunt lager dan bij het Oekraïne-referendum. Buijt verwacht dat de opkomst uiteindelijk blijft steken op 16 à 18 procent. Daarmee wordt de kiesdrempel van 30 procent niet gehaald.

Buijt is een groot voorstander van het referendum waarin Rotterdammers zich mogen uitspreken over de Woonvisie, het woningbeleid in de Maasstad tot het jaar 2030. De gemeente wil zo'n 15.000 oude en verpauperde huurwoningen slopen die plaats moeten maken voor moderne woningen. Met die aanpak wil de gemeente de uitstroom van de midden- en hogere inkomens uit de stad stoppen en voor hen meer aantrekkelijkere woningen bouwen.

Wethouder Joost Eerdmans (bestuurlijke vernieuwing) vindt het mooi dat Rotterdammers via het referendum zeggenschap krijgen. ,,Als de drempel wordt gehaald, en 30 procent is niet misselijk, dan is er vandaag echt invloed uit te oefenen op het beleid van dit college.’’ Als de uitkomst nee is, dan gaat de Woonvisie volgens Eerdmans van tafel. ,,Dan gaan we ons beraden op wat eruit gaat en wat erin kan blijven.''

De woonvisie gaat niet alleen over het slopen van woningen, benadrukt hij. ,,Het is een heel breed verhaal, mensen moeten zich daarin verdiepen. Maar het kan best zijn dat iemand stemt op basis van één sentiment. Als dit een geldig referendum wordt, en er wordt massaal tegengestemd, dan moet je kijken wat mensen daartoe heeft gebracht en de Woonvisie daarop aanpassen.''

Woensdag kunnen 497.540 stemgerechtigden zich erover uitspreken. De stembureaus sluiten om 21.00 uur.

In Arnhem wordt woensdag ook een woonreferendum gehouden. In totaal 122.505 Arnhemmers mogen hun mening geven over eventuele woningbouw in de polder Stadsblokken-Meinerswijk langs de Rijn. Arnhem heeft geen kiesdrempel, zodat de uitkomst van het referendum altijd geldig is. De opkomst lag woensdagmiddag op 9,1 procent. De 66 stembureaus sluiten net als in Rotterdam om 21.00 uur.