1288914
Buitenland

’Medewerker Duitse veiligheidsdienst had plan voor aanslag’

BERLIJN - De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV heeft een eigen medewerker ontmaskerd als radicale islamist en mogelijk een aanslag verijdeld. De man had plannen om een bomaanslag te plegen op het hoofdkwartier van de dienst in Keulen, aldus diverse Duitse media dinsdag.

Een woordvoerder van de BfV bevestigde dat de man was gearresteerd maar zei niets over plannen voor een aanslag. Volgens Die Welt heeft de 51-jarige man met Duits paspoort in verhoren toegegeven dat hij een terreurdaad plande ,,in de zin van Allah''. Hij had echter nog geen concrete voorbereidingen getroffen.

De man was in april 2016 bij de dienst aangenomen om in de islamistische kringen in Duitsland rond te neuzen maar leidde daarna een dubbelleven. Hij viel tijdens zijn opleiding en inzet verder niet op, maar verzamelde ondertussen bedrijfsgeheimen. Hij had via internet contact met diverse andere islamisten waarmee hij over de plannen voor een aanslag communiceerde en de geheimen deelde.

Dat werd ook zijn Waterloo: een van die contacten bleek een andere medewerker van de BfV. Volgens Duitse media gebeurde dat zo'n vier weken geleden. Bij de man werd digitale informatie over activiteiten van de dienst aangetroffen.