Nieuws/Buitenland
1289227
Buitenland

Cubanen bewijzen Castro massaal laatste eer

HAVANA - Tienduizenden Cubanen hebben Fidel Castro maandag de laatste eer bewezen. De massa verzamelde zich al vroeg op het Plein van de Revolutie met het monument van volksheld José Martí. Aan de herdenkingsplechtigheid gingen 21 saluutschoten vooraf.

In lange rijen liepen de mensen voorbij een enorme foto van de jonge Fidel in gevechtstenue, met rugzak en geweer over de schouder in de verte starend. Hoewel de oud-dictator bepaald niet bij iedereen geliefd was, leken de tranen die werden weggepinkt echt.

De voormalig leider, die tien jaar geleden al uit het centrum van de macht verdween door een slechter wordende gezondheid, overleed vrijdag op 90-jarige leeftijd. Een dag later werd hij gecremeerd. De Cubaanse autoriteiten hebben een rouwperiode van negen dagen afgekondigd.

Rondreis Urn

De urn met zijn as zal deze week het land rondgaan met als eindpunt Santiago de Cuba. Daar begon in 1959 de triomftocht van Castro en zijn rebellen. Zondag wordt hij bijgezet op de plaatselijke begraafplaats Santa Ifigenia