Nieuws/Binnenland
1289231
Binnenland

GroenLinks wil druk op België vanwege kerncentrale Tihange

De kernreactor van Tihange.

De kernreactor van Tihange.

DEN HAAG - GroenLinks wil dat Den Haag actie onderneemt om de kerncentrale in het Belgische Tihange te doen sluiten. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren reageerde maandag op berichten in de Belgische krant De Standaard. Daarin komt naar voren dat er een verhoogde kans is op een kernsmelting als zich in de centrale een brand voordoet.

De kernreactor van Tihange.

De kernreactor van Tihange.

Die conclusie wordt getrokken uit een uitgebreid onderzoek naar de veiligheid van de kerncentrale. Eigenaar Engie Electrabel van de kerncentrale zou die conclusie van de studie echter „onrealistisch” hebben genoemd. Directeur Jan Bens van de Belgische atoomwaakhond FANC is kwaad hierover.

„Dat een studie met zo’n aberrante conclusie alle niveaus bij Electrabel passeert, is ronduit ontstellend. In zo’n geval zouden de kerncentrales onmiddellijk moeten worden stilgelegd’, zei Bens in De Standaard.

’Eerst verouderde cerntrales sluiten’

Van Tongeren wil dat alle kerncentrales sluiten, de verouderde eerst. „Tihange staat wat dat betreft met stip op één, en de alarmerende berichten uit België bevestigen dat”, zei Van Tongeren.

Ook het Maastrichtse GroenLinks-gemeenteraadslid Gert-Jan Krabbendam wil actie. „We moeten niet langer praten over stilleggen, maar ervoor zorgen dat het ook daadwerkelijk gebeurt. Het belang van de miljoenen omwonenden in Nederland, Duitsland, België en Luxemburg is met niets minder gediend.”

Gewezen op motie

In juni vroeg de Tweede Kamer het kabinet zich aan te sluiten bij een oproep van Duitsland en Luxemburg aan de Belgische regering om de kerncentrales in Doel en Tihange te sluiten. Op 22 november wees de PvdA minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) nogmaals op deze motie met het verzoek alsnog actie te ondernemen.