Nieuws
1289232
Nieuws

Opec jaagt met nieuwe overleg olieprijs op

Eerder overleg OPEC strandde voortdurend.

Eerder overleg OPEC strandde voortdurend.

Oliebestuurders van OPEC-landen zijn in Moskou voor nader overleg, in de aanloop van de nieuwe olietop op woensdag in Wenen. Maandagmiddag ging de prijs van Brent 2,5% omhoog.

Eerder overleg OPEC strandde voortdurend.

Eerder overleg OPEC strandde voortdurend.

Rond vijf uur stond Brent nog 2% in de plus bij $48,20 per vat.

Het overleg in Moskou gebeurt parallel aan overleg in Wenen, waar officials de vergadering van woensdag voorbereiden. Daar zou de eerste productiebeperking in acht jaar moeten worden beklonken.

In balans

De Saoedische minister van oliezaken Khalid Al-Falih beperkte zondag de kans op een sterke productiebeperking. Volgens de belangrijkste producent binnen het oliekartel komt de oliemarkt ook zonder een akkoord aanstaande woensdag wel tot balans.

Vrijdag zegde het land bovendien gepland overleg met Rusland af.

De Iraakse minster van oliezaken Jabbar Al-Luaibi is maandag in Wenen gearriveerd. Hij bleef optimistisch en verwachtte nog altijd een akkoord met alle kartelleden. Al-Luaibi verwijst naar sterke onderhandelingstactieke van Iran en Khalid Al-Falih.

Verlies aan gezag

,,Het probleem voor Saoedi-Arabië is dat het niet meer de jaren 1980 en 1990 zijn, toen het met zijn gewicht kon inzetten en kon verwachten dat andere landen zouden volgen. Momenteel zijn landen als Iran en Irak net zo sterk om een groter deel van de markt op te eisen", aldus Al-Luaibi.

Dat is een schot voor de boeg dat de beeldbepalende producent afziet van zware ingrepen om de olieprijs nu snel te verhogen.

Shell zakt

Het hernieuwde overleg maakte weinig indruk op het Damrak: zwaargewicht Royal Dutch Shell noteerde rond half vijf 1% verlies, SBM Offshore zakte met 1,8% weg en Vopak verloor 0,6%.

Volg de olieprijs live op deze gratis DFT-app