Nieuws/Binnenland
1289291
Binnenland

Snel rechtszaak spoorwegovergang Winsum

WINSUM - Bij de onbewaakte spoorwegovergang in Winsum moet snel een verkeersregelaar komen. Dat is de inzet van een kort geding tegen ProRail, openbaarvervoerbedrijf Arriva en de gemeente Winsum.

Bij de overgang raakten anderhalve week geleden achttien mensen gewond door een treinongeluk. In oktober 2014 kwam bij dezelfde overgang de 24-jarige Gerjon Kazemier om het leven.

Vorig jaar al kort geding

Nabestaanden van Kazemier hadden al in oktober 2015 een kort geding aangespannen, zo laat hun advocaat Arvin Kolder weten. Die rechtszaak werd aangehouden, nadat er beloftes kwamen over snelle maatregelen. Volgens de advocaat is daar niets van terechtgekomen.

„Afgelopen oktober was het twee jaar na het ongeluk met Gerjon. Dat was voor de familie het dieptepunt. De maat was toen al vol en het recente treinongeluk kwam daar nog eens overheen. Toen de verschillende partijen niet adequaat reageerden op een laatste ultimatum, is toch besloten de rechtszaak door te zetten.”

Matrixborden geplaatst

ProRail heeft meteen na het ongeluk van anderhalve week geleden wel matrixborden bij de onbewaakte overgang geplaatst om het verkeer te waarschuwen. „Maar dat is niet genoeg”, zegt Kolder. „Automobilisten moeten alsnog zelf kijken of er een trein aankomt. Wij willen actieve beveiliging afdwingen met een verkeersregelaar die in contact staat met de treinen en zo het verkeer kan tegenhouden.”

De raadsman hoopt dat het kort geding volgende week kan plaatsvinden, zodat er voor het einde van het jaar een uitspraak kan zijn. De uitspraak moet volgens hem gepaard gaan met dwangsommen. „De nabestaanden zijn klaar met al die beloftes.”