Nieuws
1289297
Nieuws

Varen

Wereldreis? Zo betaal je dat.

Ik zeil sinds vijf jaar rond de wereld met mijn zeiljacht 'Hope'. Al snel ontmoette ik Katia en de afgelopen vier jaar reisden we samen. Onze wereldreis is een reeks onvergetelijke ervaringen. Zo zagen we indianen in de Amazone, leefden we op onbewoonde bounty eilanden en zwommen met walvissen in Tonga. Een veelgestelde vraag: “Hoe betalen jullie het in vredesnaam?”

In vijf jaar is de vraag die mensen ons het meest stellen onveranderd gebleven: “hoe betalen jullie dit?” Vrienden vragen het, volgers, reizigers in spé en zelfs een aantal uitgevers vroeg of we een boek over de geldvraag willen schrijven.

Joshua en Katia zwemmen met walvissen

Reizen én verdienen

Reizen is niet goedkoop, zeker niet met een zeilboot. Als ik de kosten voor de boot, voorbereiding en vijf jaar reisbudget optel kom ik ruim boven twee ton uit. Maar het grootste deel verdienden we niet in Nederland maar op reis. Dat kan prima, al moet je wel weten hoe je het goed aanpakt.

Hoe het niet moet

Iedereen die gaat reizen en verdienen leert met vallen en opstaan, wij ook. Maar een verhaal van een Zuid-Afrikaans stel is wel heel schrijnend. Het stel deed eerst vrijwilligerswerk en werkte daarna in Griekenland waar ze voor een paar euro per dag wc’s schrobden. Veel media publiceerden over het stelletje, zo van “zie je nou wel dat onbeperkt reizen en genieten niet kan!”

Dit stel deed alles verkeerd

Maar dit stel deed alles verkeerd wat ze maar verkeerd konden doen. Het begon met hun keus voor vrijwilligerswerk. Ontzettend goed natuurlijk, maar niet om je reis van te betalen. Ze schrijven: “de keiharde werkelijkheid van vrijwilligerswerk; we zijn wc-schrobbers, poepscheppers, winkelbediendes en stenen sjouwers”. En over werken in Griekenland schrijven ze: “Het is hier hard en vies werk en we moeten ons redden met minimaal eten”.  Griekenland is natuurlijk de slechtst mogelijke plek die ze konden kiezen. 

Modaal inkomen op reis

Verdienen op reis kan, maar we moesten het leren en dat ging met vallen en opstaan. Inmiddels zijn we er aardig goed in geworden en komen we rond van een modaal inkomen, al fluctueert dat flink.  Belangrijk als je verdient op reis is dat je goed betaald werk doet, anders werk je meer dan je reist. We werkten in verschillende branches en gebruiken tientallen strategieën. Een selectie van tips:

1. Zorg voor vast inkomsten

Het effect van vaste inkomsten is groot, hoe laag de inkomsten naar Nederlandse begrippen ook zijn. Denk aan een reiscolumn, reisfotografie, onderverhuur van je appartement, of online werk. Stel je voor dat je gaat reizen in Azië. Met een maandelijks reisbudget van €1500 kom je daar als solo backpacker een eind. Maar het verrassende effect van een inkomen van slechts €500 per maand is dat je nu 33% langer kunt reizen en een stuk sneller spaart als je werkt in het buitenland.

2. Benut economische hotspots

Wij verdienden ongeveer 10% van ons geld in economische hotspots. Dit zijn plekken met een sterke vraag naar een bepaalde dienst en waar je snel kunt verdienen. Je vindt die op elk continent. In het Caribisch gebied bijvoorbeeld verdienden we in minder dan twee maanden ruim €10.000 met werk op superjachten. Maar er zijn ook economische hotspots voor werk in toerisme en andere branches. Weten waar economische hotspots zijn is daarom erg belangrijk.

3. Verdien online en zet moderne technologie in

Moderne technologie kan verder bijdragen aan verdienen op reis. Je kunt er in de eerste plaats op afstand (online) mee verdienen. Verder kun je jouw verhaal op een bijzondere manier vertellen. Sinds begin 2015 hebben we bijvoorbeeld een drone aan boord en dat leverde interessante shots op. Maar ook andere technieken zoals satellietcommunicatie kwamen van pas. Als je verhalen schrijft of filmt, moet je natuurlijk wel aan je verhalen leren verdienen. Dat is niet makkelijk en de concurrentie is groot, maar het kan wel. Tenslotte kun je technologie samen met bedrijven inzetten voor promotie en test doeleinden.

Hoe kun je zelf verdienen op reis?

Als je meer wilt weten over verdienen op reis ben je welkom op 18 juni, dan geven we in Lelystad de training “Verdien op reis”. Verder vind je op onze website een lijst met artikelen die we schreven in De Telegraaf en andere media over verdienen op reis.

Bon voyage!