Nieuws
1289299
Nieuws

HISWA te water

Van Panama naar de HISWA

Joshua en Katia zeilden de afgelopen vijf jaar rond de wereld en gaan op de HISWA te water op zoek naar bijzondere vaar-verhalen bij de bezoekers. Ze ontmoetten op de HISWA Frieda en Leon van het zeiljacht “Puff de Magic Dragon” en Gerard Schootstra, de schipper van Nederlandse maritiem cultureel erfgoed “De Flyer”.

Frieda en Leon zijn op de HISWA na een bewogen zeilavontuur van twee jaar. Frieda vertelt: “Het is bijzonder om hier nu terug op de HISWA te zijn na onze reis en andere zeilers weer te ontmoeten. We hadden vooraf niet verwacht na twee jaar terug te zijn want we hadden budget voor drie jaar maar tijdens de trip leerden we onze plannen bij te stellen. ”

 

Storm

Voor Leon is het de reis van de Canarische eilanden naar de Kaap Verden die indruk maakte: “We vertrokken met drie bevriende boten en een van de drie boten kwam in een heftige storm terecht, slechts 150 mijl bij ons vandaan. De boot kapseisde, raakte de mast kwijt en onze vrienden aan boord raakten te water. 

Hun leven hing aan een zijden draadje (in dit geval de lifeline). Onze vrienden overleefden de ervaring en kwamen na ons aan op de Kaap Verden, maar hun boot was total loss en hun wereldreis was over. We zetten onze eigen reis hierna voort maar de ervaring van onze vrienden bleef in ons achterhoofd.”

Balans

Eenmaal in het Caribisch gebied hebben we echt de tijd genomen vertelt Frieda: “we hebben zo ontzettend genoten van het cruisen in de Carieb. Deze reis leerde ons de waarde van tijd hebben voor elkaar en het leven, jezelf leren kennen en simpel leven.” Hoewel Frieda en Leon ontzettend genoten, vindt Leon het lekker om weer terug in Nederland te zijn: “Het klinkt misschien raar maar na twee jaar ontspanning kijk ik er naar uit om weer te gaan werken. Toch hopen we een gezonde balans te houden en blijven voorlopig aan boord wonen.  En een nieuw avontuur wacht want Frieda is in verwachting.”

Op de buitenste pier op de HISWA ligt Nederlands maritiem cultureel erfgoed “De Flyer” en ontmoeten we de schipper. De Flyer won de Whitbread around the world race in 1977 – 1978. De boot staat open voor geïnteresseerde HISWA bezoekers en Katia en ik spreken met schipper Gerard Schootstra.

 

King's Legend

 “Ik was al ruim 10 jaar kapitein op de King’s Legend. Die werd tweede in de Whitbread race waar de Flyer won. Op een dag vroeg ik mij af hoe het eigenlijk met de Flyer was. Ik traceerde de Flyer en die bleek in Amerika te liggen, onherkenbaar en onder een andere naam “Alaska Eagle”. Ik stuurde een mailtje naar de Amerikaanse eigenaars en kreeg een botte reactie terug: bel ons niet, laat ons met rust.”

“Ik bleef elke paar jaar informeren en bleef dezelfde onprettig reacties krijgen. Op een dag werd ik gebeld door een makelaar die mij vertelde dat de Flyer te koop stond. Ik denk dat de eigenaars toen ze de boot wilden verkopen zich mijn e-mails herinnerden. Vanaf toen ging het snel en belde ik een vriend op; hij is de zakenman, ik vooral de zeiler. Samen begonnen we het proces om de Flyer naar Nederland te halen en terug te brengen in haar oorspronkelijke staat. Na een intensieve refit is dat nu gelukt. De Flyer is in ere hersteld en we varen inmiddels met gasten en doen bedrijfs en andere chartertrips.”

 

Over de auteurs: Joshua en Katia zeilen rond de wereld met hun zeiljacht Hope en tuigage van CS-Rigging. Ze schrijven regelmatig voor VRIJ en houden verder twee blogs bij, een over hun wereldreis met Hope en een ander over Katia’s thuisland (Kaapverdië) met informatie voor een Kaapverdie vakantie.