Nieuws/Binnenland
1289352
Binnenland

‘Mijn oma heeft mijn master gefinancierd’

Vlak voordat Tara Lewis (30) aan haar master Geschiedenis zou beginnen, raakte ze onverwacht haar baan kwijt. Haar oma sprong financieel bij, zodat Tara zorgeloos haar studie kon afronden.

„Mijn bachelor Geschiedenis was de tweede bachelor die ik deed. Hiervoor heb ik al Communicatie gestudeerd. Toen ik begon aan mijn opleiding, wist ik dat ik nog maar twee jaar studie financiering tegoed had. Maar met mijn baantje ernaast zou het wel lukken. Dat liep anders.

Vier dagen voor ik mijn master Geschiedenis zou beginnen, werd mijn contract onverwacht niet verlengd. In mijn achterhoofd wist ik dat ik wel weer een baantje zou vinden, maar ik zag het ineens somber in. Hoe moest ik nu de kosten van mijn master aflossen?

Mijn vader stelde voor om zijn moeder, mijn oma, om hulp te vragen. Dat zou ik nooit uit mezelf gedaan hebben. Ik vind het nogal een ding om geld aan iemand te vragen. Zeker aan mijn oma. Ze is 88. Ze heeft lang gewerkt en heeft dus wel een pensioen, maar toch. ‘Kunt u het wel missen?’, vroeg ik haar, waarop zij de mooie woorden sprak: ‘Voor dit soort belangrijke zaken is er altijd geld’.

‘Voor dit soort belangrijke zaken is er altijd geld’

Mijn oma heeft een passie voor geschiedenis en vond het juist leuk dat ik voor deze studie had gekozen. Bij mijn afstuderen vroeg ze een kopie van mijn scriptie. Ze was de eerste die mijn scriptie helemaal heeft gelezen. Het feit dat mijn oma mijn master heeft betaald, zorgde niet per se voor extra druk om er iets goeds van te maken. Die druk voel ik namelijk altijd al.”

Wist je dat? Je mag per jaar € 2.122 belastingvrij schenken

Sandra Timmer, adviseur schenken en erven bij ABN AMRO MeesPierson: „Geld schenken voor een studie valt voor grootouders onder de ‘gewone’ schenkingsregels. Dit betekent dat je per jaar €2.122 (in 2016) belastingvrij mag schenken. Omdat dat niet altijd toereikend is, kun je starten met schenken als het kleinkind nog jong is. Leg wel in een bewind vast dat het geld voor een studie bedoeld is. Kijk ook kritisch naar je  nanciële situatie. Vraag je altijd af of je het geld nu en in de toekomst kunt missen.”