Nieuws/Binnenland
1289363
Binnenland

Kankerverwekkende stoffen op bijna elk kunstgrasveld

AMSTERDAM - Bijna alle op rubbergranulaat onderzochte kunstgrasvelden bevatten kankerverwekkende stoffen. Het gaat in alle gevallen om hogere concentraties dan is toegestaan in producten voor consumenten. Dat meldt de NOS op basis van inzage in een onderzoek van bandenbranchevereniging VACO.

Op twee van de 60 onderzochte velden na, waarvan de resultaten zijn ingezien, hebben ze allemaal minstens één kankerverwekkende stof met een hogere concentratie dan bij consumentenproducten is toegestaan. Ruim de helft van de velden heeft zelfs vier van deze stoffen met hogere concentraties.

De onderzochte velden werden getest op acht aantoonbaar schadelijke stoffen. Van de acht stoffen zijn er vier die op veel velden in hogere concentraties zijn aangetroffen. Gemiddeld overschrijden deze stoffen de normen voor consumentenproducten tussen de 1,5 en 3,7 keer. Op de meest vervuilde velden zijn concentraties gevonden van stoffen die zelfs zes keer deze norm overschrijden.

Een speciale gezondheidsnorm voor deze velden is er nog niet. 58 van 60 onderzochte kunstgrasvelden met rubbergranulaat bevatten de stoffen. Volgens hoogleraar toxicologie Martin van den Berg van Universiteit Utrecht gaat het om hogere concentraties dan je „vanwege de gezondheid zou moeten willen.”

In het onderzoek bekijkt VACO op honderden kunstgrasvelden de hoeveelheid kankerverwekkende stoffen. De NOS zag slechts een deel van het onderzoek in. De aanleiding voor het onderzoek was een uitzending van Zembla. In de tv-uitzending stelden wetenschappers dat in korrels vermalen autobanden meer van de stoffen zitten dan gezond is. Hoe hoog de concentratie is, was tot dusver niet bekend. Onderzoek door het RIVM moet dat duidelijk maken.

Het ministerie van Volksgezondheid, de KNVB en de Vereniging Sport en Gemeenten willen niet reageren op de bevindingen. Ze wachten het onderzoek van het RIVM af.